Etter møter med ESA og EU-kommisjonen i dag kunne finansminister Trygve Slagsvold Vedum ringe Altaposten og fortelle at han har fått gehør hos ESA (EFTAS overvåkningsorgan i EU), for å bruke formuesverdien til de norske bedriftene som grunnlag for om de er liv laga. Vi tok raskt kontakt med opphavet bak saken, de som først brakte den frem i Altapostens søkelys, nemlig Alta næringsforening.

– Fornuften har seiret! Det er helt fantastisk at vi har klart å vinne frem, det er jo helt nydelig, helt suverent, sier Kjetil Kristensen, direktør i Alta næringsforening.

Han er glad for at de aldri ga seg, og berømmer medlemmer av næringsforeninga.

– Det er vi som har kommet med argumentene, vist til ulikhetene, fått oversatt dokumentene og nå vunnet frem. Nå brevet går ut og vi ser hva resultatet blir, kan vi puste lettet ut, sier han, og vil straks gå i gang med å kontakte noen av medlemmene.

– Her er det mange som skal rettes en takk, sier han.

Enn så lenge er det litt tidlig å slippe jubelen helt løs, da skatteetaten vil få i oppgave å se på alle sakene på nytt, og legge formuesverdien til grunn, ikke bare den bokførte egenkapitalen. For bedrifter som ikke har hatt store avskrivninger og som har vært og er i økonomiske vanskeligheter, vil det fortsatt være ulovlig med 0 og differensiert arbeidsgiveravgift. I hvert fall til Vedum og EU-kommisjonen får gått gjennom hele regelverket på nytt.

– Saken har vært et mareritt

Den erfarne regnskapsrådgiveren Marianne Strøm Vetoniemi så tidlig hvordan dette slo så feil ut for bedrifter i Finnmark, og har jobbet mye med argumentasjonen. Hun kan nesten ikke tro det hun hører.

– Å, herrejesus, gud kor artig! Jeg er så glad at tårene trillet. Neida, bare nesten. Er det mulig? Ja, nå er jeg veldig glad, og veldig spent, sier Vetoniemi, økonomisjef i SB2 Utvikling, en av Alta næringsforenings medlemsbedrifter.

SB2 Utvikling hadde fått varsel om hele 2,5 millioner i arbeidsgiveravgift for 2018 og 2019. Penger som de har måttet sette av i budsjettet. Nå får hun et håp.

– Dette betyr så utrolig mye for oss. Saken har vært et mareritt. Men nå må vi først avvente og se hva de kommer med, når verdiene skal beregnes på nytt, sier Vetoniemi.

Glede på Bjørnfjell

Synnøve Opgård Andersen på Sarves og Bjørnfjell Mountain Lodge kan nesten ikke tro det. Med store verdier i eiendommene og avskrivninger korona-pandemien, vil det sannsynligvis bli en helt annen verdivurdering nå.

– Herregud, det er jo supert. En skikkelig god nyhet. Det er jo så deilig at det går an å endre når noe kan være så urimelig! sier Andersen.

Hun følte seg veldig alene da varslene kom, og valgte å skynde seg å betale.

– Det er jo sånn man reagerer når det kommer sånne brev fra skatteetaten. Det var bare å legge seg flat og unnskylde. Så jeg betalte med en gang, sier hun.

– Alene hadde vi vært fortapt i dette, hadde aldri klart å stå imot. Men så var vi ikke så alene likevel. Dette viser hvor viktig det er med en næringsforening, og å ha noen som samler oss. Godt jobba Kjetil Kristensen, godt jobba alle sammen! Og takk for jobben som Altaposten har gjort! sier Andersen glad.

Alt tyder nå på at hun om en tid vil få tilbake de 200.000 hun var så snar med å betale til skatteetaten. Bjørnfjell Mountain Lodge åpnet bare fem måneder før koronapandemien slo til. Og uten gjester (inntekter) ble det likevel gjort avskrivninger etter de norske regnskapsreglene.

– Det var jo helt urimelig. En annen ting er at hvis vi virkelig ikke hadde vært levedyktige, så hadde vi ikke kunnet fortsette heller, sier hun.

– Dette var en skikkelig god nyhet. Det er jo så deilig at det går an å endre når noe kan være så urimelig! sier Synnøve Opgård Andersen. Foto: Astrid Krogh