Uværet som feide inn over Nord-Troms og Vest-Finnmark torsdag ettermiddag har gjennom det siste døgnet gjort det umulig å ferdes langs flere veistrekninger og over fergesamband i området. Store mengder snø skapte skredfare på flere strekninger, deriblant E6 over Kvænangsfjellet, som stengte i 14-tiden torsdag og sendte veifarende via Finland.

Fredag formiddag viser øyeblikksbildet at det er rødt over hele linja, med stengte veier fra Vesterålen til Nordkapp.

I 12.40-tiden var status at E6 både østover og vestover fra Alta var stengt.

– Politiet rykker ut til ras over veien ved Leirbotnvann. Ingen skal være tatt av skredet, skriver politiet.

I tillegg er E45 stengt grunnet rasfare i Kløfta.

Ville utsatt påskeutfarten

Ved Veitrafikksentralen (175.no) har trafikkoperatør Håvard Langmo en klar formening om påskeutfarten, som for mange starter i dag:

– Jeg ville utsatt denne til lørdag, for det er så usikkert nå.

Generelt ber han folk følge nøye med på trafikkmeldinger og værmeldinger, og vurdere om det er helt nødvendig å legge ut på kjøretur.

Veikameraet på Sennaland viser at uværet herjer. Foto: 175.no

– Flere veier vil bli stengt, noe er stengt allerede og blir ikke åpnet i dag - da ligger det informasjon i trafikkmeldingene på 175.no om sluttid, som sier noe om når veien kanskje åpnes igjen.

Om det kommende døgnet, kommenterer Langmo kort:

– Det skal bli verre.

Han utdyper:

– Værvarslene er så dårlige nå. På Sennalandet vurderer man kolonnekjøring, men det er veldig usikkert om dette vil gå. E69 er åpen nå, men her legges det om til kolonnekjøring rundt klokka 11. Ifjordfjellet vil garantert kolonnekjøres og eventuelt stenges et sted mellom klokka 16 og 18. Været vi har sett i Troms og Vest-Finnmark går mot øst nå, sier Langmo.

Holdes stengt

Og veier som allerede er stengt i Troms, da særlig de som er utsatt grunnet skredfare, vil ikke åpne med det første heller.

– E6 Kvænangsfjellet er for eksempel fortsatt stengt på grunn av skredfare, med ny vurdering klokka 13, poengterer han.

Langmo ber til slutt folk om å bruke 175.no, i stedet for å ringe inn til veitrafikksentralen.

– Det er vanskelig for oss nå i dag. Vi har så mye som skjer nå at vi nesten ikke rekker over å snakke med alle entreprenørene som jobber med å holde veiene åpne. Vi må derfor be alle om å bruke nettet og følge med der, sier trafikkoperatøren til slutt.

Skredfaren i nord er stor, se grafikk under: