Medietilsynets lyttertall er gode nyheter for landets lokalradioer. Aller best går det for Finnmark og Troms. Tallene fra første kvartal 2018 viser at andelen som lytter til lokalradio i de to nordigste fylkene har økt fra 7,4 prosent til 11,7 prosent.

Ifølge lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager har Radio Alta en oppslutning på 14 prosent.

– Det er meget gledelig å se at lytteroppslutningen forbedrer seg ytterligere for Radio Alta. Vi har brukt mye tid og ressurser på etablering av Radio Alta på DAB+ og vi tror økningen skyldes at vi opprettholder sendingene på FM samt at vi sender på DAB+ og nettradio. Så er det også hyggelig å få en tilbakemelding på at våre flinke medarbeidere lager flott radio, sier direktør i Altaposten, Tor Sara og legger til at dette er den beste målingen siden 4. kvartal 2013.

– Lokalradioen har styrket sin oppslutning i siste kvartal, så tallene fra Medietilsynet passer godt overens med vårt inntrykk. Det handler nok litt om at vi har både DAB- og FM-tilbud, men Radio Alta har vind i seilene med moderne sendinger, masse spennende redaksjonelt innhold, nye stemmer og en Spapchat-tjeneste som har tatt helt av, sier ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund.

Han mener Radio Alta også har en helt spesiell mediefunksjon i Alta-samfunnet.

– Radio Alta kommer tett på lytterne og har tett dialog, med konkurranser og involvering. Den viser også at Radio Alta treffer mange unge menn, for eksempel innenfor bygg- og anleggsbransjen som gjerne har radioen på. Dette er et segment som andre medieplattformer ikke helt klarer å fange like godt, sier Lund.

Stabilisering i 2018

Selv om det er en økning i andel lyttere, er det nedgang i den totale radiolyttingen i områdene som gjennomførte radioskiftet siste kvartal 2017.

Fallet er ifølge Medietilsynet størst i Troms og Finnmark, hvor andelen som lytter til radio har gått ned fra 67,4 prosent til 58,5 prosent siden siste kvartal 2017.

I en pressemelding heter det at Medietilsynet har forventet at radiolyttingen vil stabilisere seg i løpet av 2018. Målinger på nasjonalt nivå i mars viste en stabil utvikling med marginal vekst på landsbasis.

– Fallet i den totale radiolyttingen som vi så rett etter radioskiftet er nå i ferd med å flate ut, i tråd med det som var forventet. Det kan også se ut som om radiolytterne har begynt å vende tilbake i de fylkene som gjennomførte radioskiftet først, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.