Samfunnsbyggeren og skolemannen Nils Toft døde denne uka, 95 år gammel.

Hans avgjørende innsats for byggingen av  Nordlyskatedralen er blant de ruvende sporene etter Toft, men også hans enorme innsats for utviklingen av skoletilbudet i Alta har betydd svært mye.

– Både Alta menighet og Alta-samfunnet har mye å takke Nils Toft for. Han har vært en svært god bidragsyter til det tilbudet Alta har i dag, både innenfor videregående skole og kirke, sier kirkeverge Gunnar Tangvik på vegne av Alta menighet.

Det er både sorg og varm takknemlighet som råder grunnen etter at Toft gikk bort.

– Mest kjent er han nok for å ha ledet menighetens idegruppe som arbeidet for realiseringen av Nordlyskatedralen fram til fullført prosjekt, påpeker representantene for menigheten.

– Ingen kirke uten Toft

Olav Gunnar Ballo er krystallklar.

– Uten Nils hadde det neppe blitt en katedral i Alta. Han var en samfunnsbygger i ordets rette betydning, sier Ballo.

Hans foreldre var nære venner av ekteparet Toft og de har gjennom årene diskutert politikk og samfunn, ikke minst da Ballo var stortingsrepresentant.

– Jeg har jo kjent han hele mitt liv og har fulgt hans arbeid som skole- og kirkemann. Han var alltid opptatt av å finne gode, praktiske løsninger og kunne allerede på slutten av 50-tallet se viktigheten av at yrkesskolen og gymnaset ble naboer. Da skolene ble slått sammen flere tiår senere, var grunnlaget lagt, sier Ballo.

Toftutvalget og kirkebygget

Han ble også brukt av Nord-Hålogaland bispedømmeråd for å utrede mulige endringer i soknestrukturen i bispedømmet, bedre kjent som Toft-utvalget.

Da Nils i 1999 ble utfordret til å gå inn i oppgaven som leder av menighetens arbeid med å få realisert et nytt kirkebygg i Alta sentrum, takket han ja på en betingelse: – Dette skulle være siste gang det ble opprettet en komite for å realisere den nye sentrumskirka i Alta. Mellom 1973 og 1997 hadde han deltatt i ikke mindre enn fire komiteer, som alle hadde hatt dette formålet. Denne gangen skulle kirka realiseres! Når han fikk forsikringer om dette, svarte han ja til ledervervet, forteller Tangvik.

Han tilføyer på vegne av Alta menighet.

– Vi kunne ikke fått en bedre person til å lede arbeidet. Nils jobbet systematisk og utrettelig med å holde framdriften i prosjektet. Han fikk vervet det som sannsynligvis var landets mest erfarne kirkebygger, Finn Bårdsen, som rådgiver. Sammen la de en vellykket strategi for å få realisert ett av landets mest spektakulære kirkebygg.

I prosessen på 10-11 årene var det mange opp- og nedturer.

– Han var en utrettelig leder og en dyktig strateg. Erfaringene han hadde høstet som rektor og skolebygger i den videregående skolen kom godt med i kirkeprosjektet. Han var god til å skape allianser og finne personer som kunne gi prosjektet tungtveiende støtte. Dette viste seg å være avgjørende for at kirka til slutt fikk kommunestyrets godkjenning og at byggingen kunne starte, påpekes det fra menigheten.

Høyere utdanning

Toft var med i DH-utvalget som vurderte framtiden til lærerutdanningen. Avgjørelsen falt på Alta og grunnlaget for høyere utdanning i Alta var lagt på begynnelsen av 70-tallet.

Nils Toft var videre sentral i etableringen og driften av Alta motettkor sammen med Ottar Grimstad. I oppstarten gikk da også koret under navnet Tofts kor. Han var selv en dyktig organist.

Toft fikk fortjenstmedalje i gull på sin 60-årsdag og fikk hederen overrakt av fylkesmann Anders Aune.

Kom til Alta i 1951

Altaposten hadde i 2012 et portrett av Nils Toft, der han fortalte om oppvekst og veien til Alta, der han slo seg ned. Strilen kom fra Sund kommune på Sotra i 1951.

I dag går tankene til familien og kona Lillemor, som Nils traff i Alta etter at han kom nordover. De giftet seg i 1953 og fikk tilsammen fem barn, fire jenter og en gutt.