Alta kommunes vedtak om å legge ned Kåfjord skole ble påklaget og dermed sendt til Fylkesmannen for lovlighetskontroll. Fylkesmannen har nå kommet frem til at vedtaket er lovlig.

– Det er verst for foreldre og ungene som må flytte, men vi må bare se fremover og gjøre det beste ut av dette, sier hun.

Søkeprosessen i gang

Søknaden om å etablere en privat skole i Kåfjord er nok en gang sendt til utdanningsdirektoratet. Grendelaget søkte om etablering av en Montessoriskole for to år siden. Denne søknaden ble avslått, all den tid skolen i Kåfjord ikke var lagt ned. Nå er det ikke lengre tilfelle.

– Vi har fått tilbakemelding fra Utdanningsdirektoratet og har ordnet noen små ting i søknaden, nå er søknaden i orden og utdanningsdirektoratet er fornøyd, forklarer Helander.

Uttalelse fra Alta kommune

Neste steg i søkeprosessen er en uttalelse fra Alta kommune. De fikk dette på bordet tidlig i mai.

– Nå er det litt avhengig av Alta kommune. Jeg vet at de har fått utsatt fristen med å komme med en slik uttalelse til ut september, forklarer Helander.

Helander håper nå Alta kommune også stiller seg positiv til etableringen i sin uttalelse.

– Det skal være ganske alvorlig om man ikke får tillatelse til å etablere en privat skole, sier Helander, og nevner ekstremt dårlig økonomi som et eksempel.

Godt bygg

All den tid skolen er nedlagt kan grendelaget også gå i dialog med Alta kommuen om å overta skolebygget i Kåfjord.

– Det er et godt bygg og kan brukes som grendehus slik det er i dag, forklarer Helander.

I montessoripedagogikken er man derimot opptatt av miljø, og grendehuset vil trenge litt oppgradering i forhold til dette.

– Jeg regner med at dette skal gå veldig greit, sier Henlander.

Alternativ til storskolen

Grendelaget har søkt om godkjenning til 40 elever og har budsjettert med 25 elever det første året. I dag er det 18 elever i Kåfjord.

– Så kan vi miste noen av Kåfjord-ungene til andre skoler i løpet av året ungene ikke kan gå i Kåfjord på skole, sier Helander.

Hun er fast bestemt på at det også vil være noen som ønsker å bruke en montessoriskole i Kåfjord i steden for å ha ungene på den planlagte storskolen i Alta sentrum.

– Vi må kartlegge interessen for skolen i Kåfjord. Både i forhold til utdanningsdirektoratet og til politikerne i Alta kommune, forklarer Helander.

– Vi er et godt alternativ til storskolen og vi vil utfylle hverandre, fastslår hun, og er glad for at foreldre og barn vil få mulighet til å velge.

Venteår

Mens søknadsprosessen går sin gang håper Helander at man kan få til noen aktiviteter på skolen i Kåfjord.

– Montessori-aktiviteter, påpekerr hun –  og er ikke i tvil om at de vil få etablert en privatskole i Kåfjord.