Mot fire stemmer gikk kommunestyret inn for å bygge badeland i Alta. Vi tror det er en fornuftig og fremtidsrettet beslutning.

I stedet for å renovere gammelbassenget for mellom 20 og 30 millioner kroner, investerer nå Alta kommune åtte millioner kroner i et nytt selskap/foretak som skal realisere badeland. Vi tror det vil ha stor betydning for helse og trivsel for altaværinger i alle aldre, i tillegg til at vi har et langt bedre grunnlag for opplæring. Vi tror videre badeland vil bli en viktig attraksjon for Alta, ikke minst for barnefamilier i regionen. Bedre besøk i Alta vil bety en hel del for lokal næringsutvikling.

Bekymringen til skeptikerne knytter seg naturlig nok til en kommunal lånegaranti på 30 millioner kroner, samt driftsdelen. Et badeland vil koste noe mer enn drift av Alta svømmehall, og ingen kan garantere et besøkstall på over 60.000.

Vi mener for vår del at forutsetningene er de aller beste for å klare et slikt løft. Alta kino har alene et besøk på 40.000 i året. Nå er det viktig at plattformen blir enda mer solid ved å knytte til seg opplagte leietakere, som for eksempel Alta videregående skole (Finnmark fylkeskommune), Høgskolen i Finnmark og for eksempel Studentsamskipnaden. Et bedre velferdstiltak for studentene er vanskelig å komme opp med.

Vi er imponert over at næringslivet og Nordlysbadets venner har sikret en årlig driftsstøtte på nærmere 850.000 kroner – i tillegg til at de har passert seks millioner kroner på investeringssiden. Dette er en betydelig skjerv til prosjektet og viser i høyeste grad at tiltaket har stor støtte. Vi synes det er smålig, beklagelig og ulogisk at eksempelvis Krf og RV ikke ser verdien av at næringslivet går så sterkt inn på driftssiden, men kun er opptatt av at de åtte millionene er på plass. Det viser en grunnleggende mangel på forståelse for økonomien i prosjektet.

Når formannskapet nå skal ta saken videre blir det særdeles viktig å sikre seg en garantert totalentreprise og et driftsselskap som gir full uttelling på spillemidler og momsrefusjon.

Mens representantene fra Sp, SV og Sp bøyde av og stemte for prosjektet, sto Synnøve Thomassen (RV), Ruth Olsen (Kp) og Krf-politikerne Solveig Andersen og Knut Klevstad fast på at dette var en «møllesten» for kommunal økonomi. Det er en ærlig sak.

Det var imidlertid spesielt å høre Knut Klevstad i Krf redegjøre for sine prinsipielle anfektelser og økonomiske bekymringer. Vi ser fram til at en alvorstynget Klevstad redegjør for hvordan Alta kommune skal finansiere den minst like dyre Nordlyskatedralen når den tid kommer, og hvilken betydning dette vil ha for tjenesteproduksjonen i Alta kommune, blant annet i helsevesenet. Vi tror Nordlyskatedralen blir en stor berikelse for Alta kommune, men vi er skuffet over at Krf er så navlebeskuende at de ikke ser badelands verdi for befolkningen i byen. Det hadde vært mer oppklarende og ryddig om de to representantene fortalte hvorfor de egentlig takker nei til badeland. Nemlig Nordlyskatedralen.