– Jeg har ikke begynt å planlegge egen alderdom, fastslår spreke Vigdis Abrahamsen.

– Jeg planlegger gjerne det jeg skal gjøre fremover, for eksempel det å reise. Det ser jeg frem til og kommer til å gjøre så lenge jeg kan, tilføyer hun.

Besøkte Smarthuset

Vigdis setter pris på aktiviteter og sosiale treff i hverdagen, som en tur på kafe.  Det gjør henne glad og gir henne god helse. Best av alt er småhundklubben, som hun går på turer med en gang i uken.

Vigdis dro denne uka sammen med venninnen Bente, for å besøke Smarthuset.  Hun bruker smarttelefon, nettbrett og andre digitale hjelpemidler. Hun bruker nettbanken enkelt, men medgir at  teknologi kan være ukjent og litt utfordrende.

  – Jeg er mye å lære når det gjelder teknologi. Det er en utfordring. Jeg har lyst å lære, men tør ikke å prøve. I dag ble jeg virkelig overraska og imponert, sa hun.

Familie og trygghet

Vigdis bor i leilighet med alt hun trenger på samme etasje. I andre enden av samme hus bor en av hennes sønner med familie.

– Det gir meg enorm trygghet. Her kan jeg bo lenge og det er viktig for meg. Her kan jeg måke litt snø, men får hjelp til det tyngste arbeidet. Jeg klarer meg selv i hverdagen, det er ingen problem, sier hun

Å planlegge sin egen alderdom, se sitt eget behov i fremtiden, er litt vanskeligere akkurat slik hun lever nå. Hun lever i nuet og har det godt.

Når tiden kommer for at hun trenger hjelp, så håper hun at det er enkelt å finne frem i tilbud og tjenester. Hun trener i regi av Sterk og Stødig og kjenner til hjemmetjenesten og matombringing.

  – Jeg tenker at det er viktig at informasjon til eldre er lett tilgjengelig, sier Vigdis.

Lenge leve livet

– Alta kommune jobber kontinuerlig med å utvikle sitt tjenestetilbud, og gjennom kvalitetsreformen «Leve hele livet» er målet at eldre kan mestre livet lenger, ha trygghet for at de får god hjelp når de har behov for det, påpeker kommunikasjonsrådgiver Astrid Sommarset-Krogh til Altaposten.

  Derfor har kommunen nå ute en spørreundersøkelse, der de ønsker alle over 60 år skal svare. På den måten kan de lage et mer treffsikkert tilbud om eksempelvis helsehjelp, mat og måltider og aktivitet og fellesskap  Svarfrist er onsdag 30. mars.

– Imponert

Hege Stenbakk jobber med e-helse og velferdsteknologi i Alta kommune. Hun viste frem blant annet hjelpemidler på bad, medisinrobot, elektrisk gyngestol, kompskjerm og sensorteknologi.

– Jeg er imponert over hvor mange smarte hjelpemidler som finnes og som man kan ta i bruk, sier Vigdis.

Hege Stenbakk jobber med e-helse og velferdsteknologi. Denne uka viste de fram ulike hjelpemidler. (Foto: Astrid S.  Krogh, Alta kommune) Foto: Astrid S. Krogh