Under stiftelsesmøtet til det «nye» petroleumsrådet ble det lagt fram forslag fra en av kommunene om å innlemme flere kommuner, deriblant Alta, i rådet.

Denne saken kom aldri til avstemning.

Blokkerte

For som fylkesråd Grethe Ernø Johansen sa til Altaposten torsdag er petroleumsrådet et konsensusorgan. Dermed må samtlige deltakere være enige i vedtak som gjøres.

Og allerede før utvidelsessaken kom opp til avstemning ga representantene for de tre fylkeskommunene - blant dem fylkesråd Ernø Johansen - beskjed om at de ville gå imot en utvidelse.

Dermed er både Alta og Mo i Rana ute i kulden.

Ikke overrasket

Ordfører Laila Davidsen er misfornøyd, men ikke overrasket.

- Med tanke på hva Grethe Ernø Johansen har sagt til Altaposten, så kommer ikke dette som noen overraskelse. Hun har ikke vist noen vilje til eller ytret noe ønske om å få oss inn her. Det er tydelig at ikke hun ser verdien av å forankre rådet i hele landsdelen - ei heller å ha med fylkets største vekst- og kompetanseby.

- Hva synes du om dette?

- Jeg synes ikke det er bra i det hele tatt. Jeg hadde faktisk forventet at man skulle se viktigheten av å ha et robust organ, sier hun.

Ville kaste ut Narvik

Davidsen forteller at hun har fått høre fra deltakere på møtet at stemningen på stiftelsesmøtet var svært dårlig.

- Dagen før møtet startet var det visstnok enkelte som tok til ordet å kaste ut Narvik også, for meg uvisst av hvilken årsak. Uansett har det såkalte petroleumsrådet fått en utrolig dårlig start, sier Davidsen.

  • (Altaposten siterte først Davidsen på at det hadde blitt tatt til orde for å kaste Narvik ut under stiftelsesmøtet, disse diskusjonene fant ifølge ordføreren sted torsdag.)

- Med å legge seg på den modellen man har valgt vil man sitte igjen med et petroleumsråd som ikke vil ha noen betydning eller gi noen effekter for landsdelen, frykter jeg.

- Hva skal Alta og Mo gjøre nå?

- Vi er nødt til å finne andre fora. Hvis det er slik det skal fungere, så må vi finne andre fora hvor det er mulig å jobbe sammen på en mer konstruktiv måte.

- Er samarbeidsgruppa O6 mulig å løfte?

- Absolutt. Det kan være O6 må formaliseres; for eksempel ved å forankre denne i kommunestyrene og deretter gi gruppa et mandat for hvordan de skal jobbe. Dette har vært luftet tidligere, nå er det enda mer aktuelt, mener Alta-ordføreren.

Godt med støtte

Tidligere denne uka gikk ordførerne Ole Hjartøy og Jens Johan Hjort i henholdsvis Bodø og Tromsø ut med helhjertet støtte til Alta og Mo.

- Hva tenker du om denne støtten?

- Den var som forventet, men samtidig fantastisk god å få. Jeg vet at Tromsø og Bodø har et annet syn på hvordan samarbeidet i landsdelen bør være. De har sett viktigheten av å ha med vekstsentrene og kompetansemiljøene i slike konstellasjoner, så at de ville ha med Alta var ikke overraskende.

- Hva gjør du nå?

- Jeg vil følge opp denne saken med både Tromsø, Bodø, Mo i Rana og Narvik. Så får vi se hva det hele ender i.