Der den gamle kiosken i Kaiskuru tidligere lå, har Frimurerlosjen bygget et stort utbygg. Problemet er bare at det ikke finnes mer enn ett lite vindu i fasaden ned mot veien.

- Det ser ut som en gigantisk fjøs, sier en nabo til Altaposten.

Han forteller at det allerede har skapt mye irritasjon i nabolaget at losjen har fått lov til å bygge dette bygget.

Fagfolk stusser

Daglig leder Magnus Langli ved Haldde arkitekter AS har heller ikke mye fint å si om arkitekturen.

- Tja, hva skal man si. Man trenger ikke være arkitekt for å se at dette ikke er en veldig pen fasade. Bygget ser ut som et lagerbygg, noe som er helt greit dersom det er ment å beskytte vegvesenets snøfreser på Båtsfjordfjellet eller er plassert dypt inne i de finske skoger. Hva bygningen gjør innenfor bygrensene kan man bare lure på, sier Langli til Altaposten.

Han understreker at han ikke vet hva bygget skal brukes til, men mener at det bør stilles visse krav.

- Jeg vet lite om bruken av dette bygget, og jeg har ikke sett de to andre fasadene, men det stilles jo krav til visse mengder dagslys og vindusflater i alle bygg. Dersom man skal ha et bygg uten vinduer, mener jeg man bør bruke andre virkemidler for å bryte opp fasaden, fastholder han.

Langli peker også på at Frimurerlosjens lokaler i Trondheim er et ærverdig gammelt bygg, som ikke har noen likhetstrekk til det som nå er oppført i Alta.

- God grunn

Arkitekt og frimurer Bjarne Stabell (78) har tegnet bygget for Frimurerlosjens Alta-avdeling, St. Johanneslogen Polarlys.

Stabell sier til Altaposten at det er en meget god grunn til at han har tegnet bygget slik han har gjort.

- Det er i alle høyeste grad en årsak til at det ikke er vinduer i den ene fasaden, og det er at vi ikke skal ha dagslys inn i de store salene våre. Vi kan ikke ha vinduer, det går ikke, sier han.

Stabell sier en løsning kunne vært å lage blindvinduer, men betegner dette som «juks». Han peker på at det er begrenset med vinduer i den opprinnelige fasaden også.

Skjønner reaksjonene

Stabell har ingen problemer med å forstå at naboer er kritisk til bygget.

- Jeg skjønner godt at folk reagerer. Det er ikke så vanlig å bygge uten vinduer, påpeker han.

Stabell fastholder at saken er grundig behandlet i kommunale instanser, og mener dermed at det ikke skal være noe problem. Han påpeker også at man rundt inngangspartiet faktisk har en del vinduer.

Styreleder i Johannesgården BA, Jan-Ivar Alsén, mener det er for tidlig å konkludere med hvordan bygget blir.

Hva synes du om bygget? Si din mening under!

IKKE IMPONERT: Arkitekt Magnus Langli mener assosiasjonene går til et lagerbygg. (Arkivfoto) Foto: Jarle Mjøen