På Alta legevakt og ambulansetjenesten i Alta har man lenge trent på realistiske, akutte situasjoner.

– Fra 2007 har vi øvd etter en modell som heter BEST. Det er en forkortelse og står for BEdre og Systematisk Teamtrening, sier Hilde Hætta Eng. Hun er intensivsykepleier og har jobbet ved Alta legevakt i snart ni år. Hilde er én av seks medlemmer i fasilitatorgruppen i Altas akuttmedisinske team.

– I Alta består det akuttmedisinske teamet av alle legene som jevnlig går legevakt, sykepleierne som jobber på Alta legevakt og ambulansearbeiderne i Alta. Ambulansearbeiderne er ansatt i Finnmarkssykehuset og legene og sykepleierne er kommunalt ansatte. BEST-treningene er dermed en viktig samarbeidsarena mellom Alta kommune og Finnmarkssykehuset. Det bidrar til å øke kvaliteten på akuttbehandling, sier Hilde og fortsetter:

– Vi snakker om ganske mange folk som med jevne mellomrom skal gjennom denne treningen. For den enkelte blir det dessverre ikke oftere enn én til to ganger i året at de får deltatt i en BEST-øvelse.

Hilde Hætta Eng er intensivsykepleier ved Alta legevakt. Hun er én av seks medlemmer i fasilitatorgruppa i Altas akuttmedisinske team og kurser fasilitatorer også andre steder i landet. Foto: Bernhard Hienerwadel

Fikk kvalitetspris

– BEST-modellen ble laget for sykehus, men vi i fagmiljøet i Alta har tilpasset modellen til primærhelsetjenesten. I 2016 fikk det akuttmedisinske miljøet i Alta Legeforeningens kvalitetspris for primærhelsetjenesten nettopp for vår tilpassede BEST-modell, og for at vi har klart å holde på regelmessig tverrfaglig trening på akutte hendelser prehospitalt, sier Hilde.

Foregangskommune

Det er Forskrift om krav til og organisering av kommunal legevaktordning, ambulansetjeneste, medisinsk nødmeldetjeneste med videre, oftest forkortet til akuttmedisinforskriften, som i § 4 pålegger virksomheter som yter akuttmedisinske tjenester å trene. Det viser seg imidlertid at dette på langt nær skjer i alle kommunene.

– Det har vært stor interesse fra andre deler av landet for hvordan vi får dette til i Alta. På bakgrunn av dette samlet vi i 2019 en gjeng med fagfolk fra rundt om i landet og startet prosjektet «FørsteBEST». Prosjektet har som formål å gi de prehospitale akuttmedisinske teamene drahjelp med tanke på å starte opp teamtrening i eget distrikt.

Privat initiativ

FørsteBEST-prosjektet drives ikke av Alta legevakt/Alta kommune, men er et privat initiativ som drives av kompetente fagfolk fra hele landet på siden av deres ordinære jobber. Fire av dem er fra Alta: Hilde Hætta Eng, Lars-Erik Arstad, Anne Davidsen og Geir Jøran Sara. Leder for “gründer” for FørsteBEST er Magnus Hjortdahl som tidligere har jobbet som lege i Alta.

– Vi har laget en egen nettside, utviklet et fasilitatorkurs og reiser rundt på konferanser og seminarer for å presentere modellen. Fasilitatorkurset har vært en suksesshistorie og er stort sett fullbooket hver gang. Vi hadde de første kursene i Alta. Seinere har vi holdt kurs i Moss, Ålesund og Hallingdal. Akkurat nå planlegger vi kurs i Nordland i 2023, forteller Hilde og legger til:

– At det akuttmedisinske miljøet i Alta har fått dette til er vi veldig stolte av.

Seks deltakere per øvelse

– På hver BEST-øvelse skal det være seks deltakere som trener sammen en halv arbeidsdag: to leger, to sykepleiere fra legevakta og to ambulansearbeidere. I tillegg skal to fasilitatorer delta.

– Hva er en fasilitator?

– Det er en tilrettelegger eller instruktør. Vi er seks BEST-fasilitatorer i Alta: Anne Davidsen og Emelie Svensson (leger), Lars-Erik Arstad og meg (sykepleiere på legevakta) og Geir Jøran Sara og Rachel Heitmann (ambulansetjenesten Alta). Fasilitator-gruppa forbereder øvelsene og velger ut hva som skal trenes på. Og som sagt, to fasilitatorer er med på hver øvelse. Som regel er den ene av dem markør og den andre tilrettelegger/instruktør, svarer Hilde.

Realistisk

– For at treningene skal være så nært virkeligheten som mulig, øver vi i legevaktas egne lokaler og med eget utstyr. Noe av utstyret er imidlertid øvelsesutstyr, ellers hadde det blitt veldig dyrt. Og så har vi markørklær som de som skal øve ved behov kan klippe opp. Noen ganger øver vi utenfor legevakta, og når vi har bestemt oss for det, gjennomfører vi det uansett føre og vær, forteller Hilde.

Kommunikasjon, samhandling og ledelse

– Når vi debriefer ansatte som har vært i ekte, skarpe situasjoner, viser det seg ofte at kommunikasjon, samhandling og ledelse er kritiske punkter. Derfor har vi i BEST-øvelsene fokus på nettopp disse tre læringsmålene. For at kommunikasjon, samhandling og ledelse skal være automatisert når vi står i reelle situasjoner, er det viktig at vi får trene på dette jevnlig, og til det formålet fungerer BEST-modellen veldig bra, forklarer Hilde.

Trener på tre ulike caser

– Vi rekker som regel tre scenarier med hver gruppe, det vil si tre ulike typer problematikk. Det man trener på i lag, blir man også bedre på i lag, sier Hilde.

Etter at markøren er på plass, starter fasilitatoren øvelse nummer én ved å gi kort informasjon om hva som har hendt. Når Altaposten får være med på øvelsen, er scenarioet at en kvinne (markør: Anne Davidsen) ligger alene hjemme med svært store smerter i mageregionen. Hjemmet er i dette tilfellet et trangt lagerrom på legevakta, og fasilitator er Rachel Heitmann. Ambulansearbeiderne Andreas Stock og Geir Mannsverk har denne gangen også med paramedisinstudent Marie Skavdal-Stene og ambulansefagelev Olina Steig Hastadklev. De fire ambulansearbeiderne snakker med pasienten, gjør vitale målinger, gir smertestillende medisin og kommuniserer via AMK-sentralen med legevakta.

Deretter bærer det til legevakta hvor vakthavende lege Cecilie Schive og sykepleierne Elise Mari Hanssen og Øystein Åkvik tar imot pasienten. Ambulansearbeiderne er fortsatt med i behandlingen. Legen undersøker pasienten, danner seg et bilde av situasjonen og konstaterer pågående indre blødning som krever kirurgi. Hun ringer en kirurg på sykehuset, og det blir rekvirert ambulansefly.

Grundig evaluering

Rett etter at øvelsen er slutt evaluerer de som har trent og fasilitatorene øvelsen med fokus på kommunikasjon, samhandling og ledelse. Det gis rom for diskusjoner og refleksjoner. For at man skal kunne snakke åpent og ærlig, samtidig som det skal være trygt for den enkelte, praktiseres det taushetsplikt overfor andre som ikke har vært med på den respektive øvelsen. Det er fokus på mestring, og flere ganger sier deltakere på øvelsen at det er et poeng å spille hverandre god.

Så er det neste runde, med ny kasuistikk.

Henstilling til næringslivet

– På nyåret skal vi ha øvelser på Nordlysbadet, forteller Hilde og retter via lokalavisen en henstilling til større arbeidsplasser i Alta:

– Hvis en bedrift i byen ønsker at vi kommer til dem, er det bare å ta kontakt med Lars-Erik Arstad. Det kan for eksempel være entreprenører innen bygg og anlegg som stiller sin arbeidsplass eller en byggeplass til disposisjon, og kanskje også en ansatt som markør. Men jeg må understreke at dette ikke er undervisning i førstehjelp for de ansatte i bedriften. Det er vi i akuttmedisinsk team som skal gjennomføre en på BEST-øvelse, bare på en litt annen arena enn akuttstua på legevakta, klargjør Hilde.

Interesserte bedrifter kan henvende seg til lars.arstad@alta.kommune.no, telefon: 957 59 811.