Nummer 10

Det er kanskje litt rart, men vi sender en blomst til det norske landslaget i fotball. De fikk oss til å skjemmes et helt døgn, før vi igjen kjente at rødfargen var tilbake i kinnene på grunn av krangling i beste sendetid og utspørringer av NRK-Torp.

Nummer 9

Sylvi Listhaug (Frp) kommer ikke lengre opp på lista, fordi hun stakk av på svenskehandel mens valgkampen i Norge gikk på høygir.

Riktig nok skapte hun furore i Sverige etter noen pauli ord om naiv omgang med skumle mennesker fra andre himmelstrøk, men vi trives best når hun terger den norske venstresida med alt fra kors i halsgropa til smilende fornærmelser. Vi har vår egen kvinnelige Trump! Hurra!

Nummer 8

Senterpartiet har opptrådt som en gammel-jomfru og har sagt NEI til absolutt alt siden den spede begynnelse av valgkampen. De vil rett og slett ikke være med i en slem verden, der ungdommen av en eller annen uforklarlig grunn flytter fra Snefjord og Slåtten til neonhelvete i byene. I stedet har valgkampledelsen kjøpt inn svartmaling og tagget hele valgkampen med «Stopp verden, vi vil av».

Nummer 7

Rambo lar seg sjarmene av Miljøpartiet de grønne, som fortsatt damper kollektivt på pipa si og mener at olivenpressing kan erstatte olje og gass allerede neste helg. I de skvaldrete tv-debattene er de imidlertid et friskt pust. Mens de andre snakker om skole og helse, kan MDG plutselig bryte inn med det som minner om miljøpolitisk tungetale, frikoblet fra tema og virkelighet. Litt som å få veimeldinger fra Bekkarfjord og Hopseidet når man lytter til «Sånn er livet» på NRK.

Nummer 6

Vi kommer selvfølgelig ikke utenom NRK Finnmark som la sykehusdebatten til Gamvik, jevngodt med å legge fiskeridebatten til Siccajavre. I  Alta satset de på utdanningsdebatt, sannsynligvis fordi de mener altaværingene fortjener å stå skolerett. Tusenvis av altaværinger la nemlig 17.mai-toget til slutten av august. For noen idioter, tenkte de sikkert på redaksjonsmøtet.

Nummer 5

Det nærmeste vi kommer Havnesjefen i den regionale politiske andedam, er naturligvis Frank Bakke-Jensen. EU-ministeren må nedverdige seg til å debattere med 1. kandidater som ikke kan stave Brexit. I tillegg var Altaposten frekke og stupide som hentet fram Høyres valgplakat fra 2009, der løftene hadde like lang holdbarhet som fløte i solsteika. Vi ser den; det er ganske frekt å komme trekkende med  gamle løftebrudd når de fleste er evig opptatt av å finne nye.

Nummer 4

Blant de politikerne vi ikke trodde fantes, dukket det opp en Ap-politiker i Porsanger med Tourettes-rykninger i barten. Han heter Kjetil Hanssen og skjøt ned gribbene i Alta med alt som måtte være igjen av luftvernskyts på GP. Det er ingen tvil om at vi støtter at Forsvaret er hjertelig tilstede i Lakselv, om ikke annet for å passe på sinte politikere som får hjerteflimmer og svettetokter av at folk i Alta får akutt helsehjelp.

Nummer 3

Vadsø-ordfører Hans J. Bønå (H) var krakilsk etter at egoistiske altaværinger gikk i tog for helsetjenester. Mannen var for øvrig sist sett i fakkeltog da NRK tok med seg mikrofonene og rømte fra byråkratbyen før kjedsomheten tok dem. Bønå var også rystet over at trubadur Jostein Johansen kunne lage en sang om å kjøre ambulanse over Sennalandet. La for Guds skyld ikke mannen høre «Å, kjære Alta!». Hvis det skulle være et barnekor involvert, vil også tidligere fylkesrådmann Wenche Pedersen hekte seg på hylekoret.

Nummer 2

Vi er ganske vant til at det bæres inn valgflesk for harde livet annet hvert år, men det er mer uvanlig at de dynker det offentlige rom med ærlig malurt like før valget. Ap-sjefen Jonas Gahr Støre har muligens vært litt omtrentlig med å oppgi avlønning av snekkere og  hvor på kloden han har sine hedgefonds, men han skal ha all ære for intervjuet med Altaposten etter sykehusaksjonen.

Blir det utredning? Niks!

Hva med akuttavdeling? Nei!

Fødeavdeling? Nope

Han sa ikke engang «god bedring».

Nummer 1

Helseminister Bent Høie (H) troner helt alene på toppen etter sin superlogiske forklaring på at syke og gamle fra Alta må sitte et halvt døgn å vente på flyplassen i Tromsø, før de vender nesetippen hjem etter sykehusbesøk. Det store høiepunktet i argumentasjonen var at altaværingene  tross alt slapp å ta buss tur/retur Tromsø på grunn av den store fleksibiliteten og velviljen til Pasientreiser. Han burde supplert med flere gode argumenter

– Hvorfor i all verden skal dere hjem til gudsforlatte Alta som ikke har sykehus, når dere kan bo i storbyen Tromsø der de har UNN?

Etterfulgt av en aldri så lite ris bak speilet:

– Hvis dere ikke skjerper dere, så sender vi dere til Hammerfest sykehus!