Altaposten vil frem mot valget presentere de politiske partiene i fylket. Vi gjør oppmerksom på at vi har en egen nettpresentasjon i tillegg til presentasjonen over to sider i papiravisen. Nettpresentasjon er ment som et suplement til presentasjonen i papiravisen. Rekkefølgen i offentliggjøringen er ulik fra papir til nett.

1. kandidat Trine Noodt, 46 år, billedkunster, Alta

Formannskapet

2. Kandidat Stian Celius, student, Kirkenes

3. Kandidat Klemet Klemetsen, lensmann, Kautokeino

Klemet Klemetsen

- Send en utfordring/spørsmål til en valgfri kandidat/parti med begrunnelse (til hvem, hvilken utfordring/spørsmål).

– Kjersti Bergstø, SV. Hvordan er det mulig for SV å forsvare en asylpolitikk som til de grader ikke lar barns hensyn gå foran «innvandringsregulerende» forhold? Mener Bergstø at lengeventende asylbarn har fått en rettferdig og god behandling av staten Norge?

- Beskriv ditt partis ideologiske plattform (i stikkordsform) og plasser partiet rent praktisk i det politiske landskapet (lokalt/sentralt).

– Venstre tror på menneskers evne til å ta egne selvstendige valg, og selv vite hva som er det gode liv for seg og sine. Venstre ønsker derfor en stat som ikke styrer mer enn det som er nødvendig, og vil ha mer makt og myndighet ut til folket, til kommunene, til de som er nær beslutningene som tas. Venstre et er sentrumsparti som vil ha en sterk offentlig skole, gode velferdsordninger og et samfunn som ta seg av de som trenger det mest. Samtidig vil Venstre bygge opp under grundere og småbedrifter, og redusere byråkrati og skjemavelde med 25%.

- Dersom du kunne velge en sak som ditt parti skulle få gjennomført for Finnmark; hvilken sak ville det blitt?

– Lokalsykehus til Alta

- Hvorfor bør det bli/ikke bli regjeringsskifte?

– Landet trenger nye tanker. Et friere og varmere Norge, løsrivelse fra statlig kontroll og en ny retning på samfunnsutviklingen til beste for innbyggerne. Venstre vil ha en mer rettferdig fordeling av viktige felleskapsgoder, stå på miljøets side, kjempe for bedre kår for grundere og satse alt på kunnskap og en bedre skole for de kommende generasjoners mulighet til å lykkes.

- Hvor mange prosents oppslutning vil ditt parti ende opp med i valget i Finnmark. Et kvalifisert tips som begrunnes.

– Jeg tror Venstre vil gjøre et godt valg i år, fordi vi har et godt valgprogram og er tydelig i viktige saker for innbyggerne i Finnmark. 6%.

- Hvilken sak i inneværende stortingsperiode har gledet deg mest, hvilken har skuffet deg mest.

– Det som har skuffet mest er statlig storstilt avvikling av helt nødvendige behandlingsplasser innenfor rus og psykiatri, som Finnmarkskollektivet. Alt med helseministerens velsignelse. Økt fokus og satsing på kultur, er mest gledelig, noe Venstre alltid har jobbet for og stemt for i Stortinget.

- Hvilken sak vil avgjøre valget i Finnmark?

– Sykehussaken.