Altaposten gjør aller først oppmerksom på en misforståelse. Vi har tidligere skrevet at prosjektet, som varer ut sesongen 2009 og omhandler utkjøp av kilenotfiskere i Trondheimsfjorden, trenger 4,2 millioner totalt. Det er feil, de trenger dette beløpet årlig, bekrefter Vegard Heggem, styremedlem i Elvene rundt Trondheimsfjorden, som sorterer Orkla, Gaula, Stjørdalselva, Verdalselva, Nidelva og Skauga, ei lita elv på Fosen.

– Jo, jeg har sett denne misforståelsen i aviser her nede. Det er synd, for prosjektet er veldig kapitalkrevende, og det er nesten sånn at bidraget fra Alta reddet økonomien i år, sier han.

Så dere er med andre ord glade for bidraget?

– Om vi er glade? I høyeste grad. Vi setter utrolig pris på solidariteten Alta laksefiskeri interessentskap viser, og våger å håpe på samme gaven også neste år. Jeg har uttalt tidligere at hvis Alta skulle trenge hjelp ved en senere anledning, så stiller vi opp med full styrke, understreker han.

Heggem er livredd for at prosjektet skal klappe sammen. Foreløpig forskning viser voldsom suksess, Gaula opplevde for eksempel fantasifangster allerede etter første forsøksår, og stås ikke maratonløpet ut, vil det blir vanskelig å gjennomføre noe tilsvarende andre steder, tror han, med Altafjorden som svært nærliggende.

Svimmel av tanken

– Jeg blir nesten svimmel når jeg tenker på Altaelva, dersom fjorden skulle bli fri for nøter. Med de laksefangstene dere har i Altafjorden, vil elva bli helt fantastisk, og i tillegg gi langt mer gytelaks. Å redusere sjøfisket, er en ekstremt spennende tanke, men det må skje på en måte som behandler notfiskerne med respekt. Det er aldri snakk om å frarøve rettigheter, men gi en fair kompensasjon, sier Heggem, som minner om at det er tale om midlertidig utkjøp. Etter 2009 kan nøtene settes igjen.

Etter at Irland endret reglene, er Norge i følge Heggem det eneste gjenværende landet, hvor det drives notfiske i stor skala.

LAKS, EN VIKTIG DEL AV LAKSEFISKE: Er du ung laksefisker, så hadde bestefaren din fem ganger så stor sjanse for å få napp. På tretti år er nemlig laksebestanden i Norge redusert med åtti prosent. Vegard Heggem mener at utkjøp av notfiskere er en god idé, også i Altafjorden. Foto: Arne Hauge