Ap-veteransen Alf Bjørn reagerer kraftig på sine partifellers latterliggjøring av Alta-borgernes helsekamp.

I et oppslag i Finnmark Dagblad mandag går styreleder i Helse Finnmark, Ulf Syversen, ut med klar beskjed til altaværingene om at de har et godt helsetilbud, og at han og Helse Finnmark er lei maset om investeringer og flere tilbud. Han velger å sammenligne Alta med Sørvær og slår fast at befolkningen i Alta er langt bedre stilt.

– Alta framstilles som at helsetilbudet er så dårlig. Det er ikke sant. Alta har et godt helsetilbud, og ikke minst både flyplass og ambulansefly midt i byen, og er faktisk blant de best rustede i Finnmark når minuttene teller. Langt bedre stilt enn for eksempel Sørvær, uttaler Syversen til Finnmark Dagblad.

– Dette kan ikke være noe annet enn en ren provokasjon rettet mot Altas befolkning. Det forteller egentlig alt når styrelederen i Helse Finnmark sammenligner Alta med Sørvær, og fortjener ingen ytterligere kommentar. Dersom ikke Syversen er klar over det bor det rundt 50 ganger flere mennesker i Alta enn i Sørvær, og en som skal være styreleder i Helse Finnmark bør forstå at det krever helt andre tilbud, sier Alf Bjørn, partiveteranen i Ap som har stått i fremste rekke de siste 30 år i kampen for bedre helsetilbud for Altas befolkning.

Får støtte

I Alta har Arbeiderpartiet valgt å gå fra en kamplinje til en strategi hvor helsetilbudene skal jobbes fram steg for steg, i nært samarbeid med Helse Finnmark og Helse Nord. Bjørn har gått ut offentlig mot strategien og kritisert ledende politikere i Finnmark Ap for å ha sviktet Alta i helsekampen. I oppslaget i dagens FD får hans partifelle Ulf Syversen støtte av partiets tredjekandidat og leder av Finnmark Ap, Ingalill Olsen. Hun støtter Syversen i at Alta har gode helsetilbud, og at politikerne i Alta snakker det ned.

– Jeg har etter Syversen og Ingalills uttalelser mottatt en rekke telefoner fra opprørte folk. De ønsker at jeg skal stå fram og ta til motmæle når andre er for lojale til å gjøre det. Derfor sier jeg fra, forklarer Bjørn.

Lang kamp

Han mener at det første Syversen og Olsen bør være ærlige nok til å få fram er at spesialisttilbudet i Alta aldri hadde kommet uten at Alta kommune hadde investert rundt 200 millioner kr i helsetilbudet. Det neste er at hver eneste spesialiststilling i Alta har vært en kamp. Han viser også til at det legges så store begrensninger i spesialisthjemlene  at de mister mye effekt, og at de dermed ikke gir et fullgodt tilbud. Bjørn viser også til at røntgen-tilbudet i Alta var bedre på slutten av 90-tallet når det gjelder tilgjengelighet. I dag er det bare mulig å få tatt røntgen mellom på dagtid, mens pasienter med skader henvises i helger og på kvelds/natt til Hammerfest.

Dersom det er vilje til å bedre tilbudet i Alta så er det bare på neste styremøte og øke bemanningen i Alta så åpningstiden på røntgen-avdelingen kan utvides.

Må avklare

Alf Bjørn krever også en avklaring fra styrelederen i Helse Finnmark på hva de 120 millionene han snakker om investeringsprogrammet er ment å dekke.

– Er det oppbygging av et psykiatrisenter til erstatning for Jansnes eller er det investeringer i somatiske tilbud? Uansett er 120 millioner forsvinnende lite, omtrent halvparten av det utredning og planlegging av nye Kirkenes sykehus koster.