Om du skulle slumpe til å ikke ha lagt merke til det sjøl, eller om du har grøsset over mye regn og gjerne vil ha det konstatert, så har det i hvert fall ifølge Meteorologisk Institutt vært uvanlig varmt i Troms og Finnmark i august.

Det har også vært uvanlig vått, med store nedbørsmengder. Hele tre værstasjoner i Troms og Finnmark satte nedbørsrekord. Og Karasjok hadde nedbørsrekord per døgn på 60,4 millimeter.

Så vått og varmt har det vært i Nord-Norge, at det er den syvende varmeste og 13. våteste august måned, helt siden Meteorologisk institutt begynte å måle i år 1900. Dette i stor kontrast til Østlandet, som har hatt en uvanlig varm og tørr august måned.

Det var ekstremt varmt i Finnmark, hvor temperaturen flere steder lå to til tre grader over normalen.

13 stasjoner her satt rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur målt i august. Fem stasjoner i Troms og Finnmark satte også rekord for høyeste maksimumstemperatur for den siste sommermåneden.

– Årets augustmåned var svært varm i Troms og Finnmark, særlig i Øst-Finnmark. Et artig poeng er at Tromsø har hatt tropedag, mer enn 30 varmegrader, mens Oslo ikke har hatt det i sommer. Det samme har bare skjedd én gang tidligere, i 1972, sier klimaforsker Jostein Mamen.

Også veldig vått i Finnmark

August var en svært våt måned i store deler av Nord-Trøndelag og opp til Finnmark. Enkelte stasjoner i Nordland fikk 2,5 til 3 ganger normal nedbørsmengde. Lurøy målestasjon i Nordland fikk hele 597,6 millimeter nedbør gjennom måneden, 173 prosent mer enn normalt. Samme stasjon målte også den høyeste mengden nedbør på ett døgn med 156,7 millimeter den 11. august.

Ni stasjoner i Nordland satte også rekord for høyeste registrerte månedsnedbør. To stasjoner i Trøndelag og tre i Troms og Finnmark satte tilsvarende rekord.

13 stasjoner satte rekord for høyest målte døgnnedbør. Karasjok registrerte også sin høyeste nedbørsmengde per døgn på 60,4 millimeter.

For Sør-Norge for øvrig var august tørrere enn normalt, og svært tørt i Vestfold og Telemark. For landet som helhet kom det 20 prosent mer nedbør enn normalt for måneden.