Kommunedirektør Remi Nilsen i Loppa kommune har lagt fram forslag til budsjett for 2023 og økonomiplan for perioden 2023–2026. For 2023 budsjetterer kommunedirektøren med et underskudd på omlag 7,9 millioner kroner, omlag 134 millioner kroner i driftsutgifter og 126 millioner kroner i driftsinntekter. I innledningen heter det at Loppa kommune er inne i en større omstilling og vil ha en krevende økonomi fremover. Dette skjer samtidig som kommunen står foran den største investeringsinnsatsen i kommunens historie.

– Totalt ligger det inne investering for over 300 millioner kroner, der Skarven Læringssenter er den absolutt største. I tillegg trenger den kommunale eiendomsmassen å rehabiliteres samtidig som det er foreslått å bygge nye boliger for inntil 30 millioner kroner, skriver Nilsen i budsjettforslaget.

Skarven Læringssenter ligger inne på investeringsbudsjettet med 255 millioner kroner i perioden 2023–26.

Ekspansivt budsjett

Ordfører Stein Thomassen kaller forslaget fra kommunedirektøren for et ekspansivt budsjett. Det skal investeres, samtidig som det skal spares på drifta. Han understreker imidlertid at dette kun er et arbeidsdokument som politikerne skal jobbe videre med fram mot kommunestyrets budsjettmøte 15. desember.

I budsjettforslaget heter det at for å få et reelt valg må kommunedirektøren finne 28–30 millioner kroner i potensielle innsparinger, der vi skal ende opp med varige kutt på 17 millioner innen 2026.

– Det vil ikke være mulig å opprettholde dagens tilbud om ikke inntektene til kommunen økes eller utgiftene reduseres, skriver kommunedirektøren.

– Vi må kutte omlag 17 millioner kroner og vi skal prioritere hvor disse kuttene skal komme, sier Thomassen.

Usikre inntekter

Det knyttes stor usikkerhet til hvor store inntekter kommunen vil ha fra Havbruksfondet. I økonomiplanen har kommunedirektøren budsjettert med 16,6 millioner kroner for hvert år i økonomiperioden.

– Kommunedirektøren tar utgangspunkt i at inntekter fra Havbruksfondet ikke blir redusert, men går over til å bli stabile faste inntekter, heter det i forslaget.

Thomassen forklarer at midler fra Havbruksfondet skulle til utbetaling i oktober, men etter regjeringens forslag om grunnrentebeskatning er det mye som er usikkert.

– Grunnrente kommer nok i en eller annen form, men det er vanskelig å vite hva dette vil bety for vertskommunene, sier Thomassen.

– Det sies at vertskommunene ikke skal tape på dette. Om vertskommunene skal legge til rette for havbruk, må inntekten komme kommunene tilgode, og jeg ønsker et system som sikrer kommunene forutsigbare inntekter, understreker ordføreren.

På inntektssiden er det også usikkerhet rundt hvorvidt kommunene får refundert utgifter i forbindelse med pandemien krone for krone. Ifølge Thomassen mangler Loppa kommune i så fall 3 millioner kroner.

Rekruttering

Den største utfordringen for Loppa kommune er likevel å få tak i nok hoder og hender. Ifølge ordføreren er rekruttering og rekrutteringstiltak en viktig faktor.

– Loppa kommune hadde 20 prosent økning i skatteinntektene i fjor, det viser at næringslivet «går som en kule», samtidig som befolkningsveksten er negativ, forklarer Thomassen.

Thomassen sier «alt henger sammen med alt» – og at boligbygging og renovering av kommunale boliger er et av tiltakene som ligger inne i budsjettet for å gjøre Loppa attraktiv for nye arbeidstakere. Han ser for seg et samarbeid mellom kommune, næringsliv og Husbanken. I dag koster det langt mer å bygge en bolig enn man kan forvente å få igjen for boligen.

– Den dyreste boligen som er solgt i Øksfjord gikk for drøyt 2 millioner kroner. Vi har et ikke-eksisterende boligmarked, samtidig som vi må ha attraktive boliger hvis folk skal flytte hit. De kommunale utleieboligene er heller ikke godt nok vedlikeholdt, sier Thomassen.

Han mener også at vi må markedsføre de muligheten som fins i tiltakssonen, som gratis barnehage og nedskriving av studielån, som kan få unge folk til å velge Finnmark.

– Vi har mange utfordringer, og vi må ta det steg for steg. Det er bedre å møte utfordringene enn å ikke gjøre noe, sier Thomassen.