Professor Dietbert Thannheiser forsker på blant annet permafrost i nord. Han ønsker ikke å diskutere hvorvidt klimaendringer er menneskeskapte, eller ei, men resultatene taler for seg selv.

Enorme telehiv

Gjennom de siste femti (!) årene har Thannheiser forsket på fenomenet som oppstår når myrene på vidda vekselsvis får, og ikke får tele. Lag på lag med is, jord og myr kan produsere store hauger, ifølge forskeren opp mot ni meter høye. I Finland kan disse bli så store som 15 meter, fordi det er kaldere der vinterstid.

– Jeg har vært blant annet i områder mellom Kautokeino og Karasjok. For ti år siden var det mulig å se slike telehiv over alt, men i dag har disse blitt veldig sjeldne, forteller han.

En del av årsaken mener Thannheiser kommer av klimaforandringer.

– Mye regn om våren og litt for mye snø. For mye snø resulterer i at det ikke går frost i jorda, og vi får ikke tele, forklarer Thannheiser.

Resultatet er at torva sprekker. Da går de store haugene over til å bli store vanndammer.

– Gjennom de siste 30 årene har disse haugene forsvunnet helt fra områdene rundt Gargia, men også fra Sør-Varanger. Dette på grunn av økte temperaturer. I Kautokeino-området er haugene forholdsvis stabile, fordi det fortsatt er stabilt kaldt her, legger han til.

Prof. Dr. Dietbert Thannheiser. Foto: Bjarne Krogstad

Konsekvenser for myra

Professoren forklarer at gress og annen vegetasjon kommer frem når telen forsvinner.

– Denne typen myrer fra subarktiske nord vil forsvinne. Det betyr at blant annet multebærene kan forsvinne i de berørte områdene. Det vil også gå sterkt inn på andre planter og på dyrelivet i området, sier han.

For de spesielt interesserte nevner Thannheiser at degraderingen vil påvirke metan- og karbondioksidnivået i myra, som igjen vil påvirke det lokale klimaet.

– På grunn av dette mener vi at slike myrer bør bevares for å ta vare på det naturlige klimaet, sier han.

Overleverte bøker

Resultatene av forskningen har blitt publisert i boken «Permafrost og klimaforandringer i norsk og svensk Lappland» (Permafrosthügel in Norwegisch und Schwedisch Lappland im Klimawandel). 100 eksemplarer av boken overleverte han til Universitetet i Tromsø denne uken.

– Jeg kjørte i fire døgn, 3.000 kilometer, med bil fra Tyskland. Ikke verst for en mann som fyller 80 år om noen måneder, sier Thannheiser entusiastisk.