Frp-politiker Rut Olsen, for tiden på laksefiske i Altaelva, forteller til Altaposten at hun ble oppringt av fortvilte Kåfjord-foreldre tidlig tirsdag.

– Må besinne seg

Olsen reagerer spesielt på at en av kommunens toppledere personlig tropper opp på den nedleggingsvedtatte skolen og forsøker å avvikle foreldrenes alternative SFO-opplegg.

SFO-TILBUD?På bildet ser vi Kalle, Maria, Arnt Leo, Tanja, Leevi Arne Magnus, Linnea som er inn i SFO-lokalene ved Kåfjord skole. De er truet med utkastelse av Alta kommune, men blir foreløpig ved skolen.

– Administrasjonen i Alta kommune må forholde seg til politiske vedtak. Per i dag har ikke Alta kommune et lovlig vedtak om nedleggelse av SFO og skole i Kåfjord. Det må administrasjonen forholde seg til, og ikke på egen hånd gå inn å eskalere konflikten. Det er helt uakseptabelt av ledelsen i kommunen å framsette trusler om utkastelse, påpeker Olsen og legger til:

– Nå må politisk ledelse ta grep og fortelle administrasjonen at de faktisk må forholde seg til vedtak, lover og regler. Saken er ikke avgjort, den skal faktisk behandles av kommunestyret 16. august og ingen kan forskuttere noe vedtak her.

– Ingen trusler

Kommunalleder Rikke Raknes bekrefter overfor Altaposten at hun dro ut til Kåfjord skole etter å ha fått meldinger om at det foregikk en SFO-lignende aktivitet i lokalene.

– Mitt besøk var helt udramatisk. Jeg brukte aldri ordene «kaste ut», men ba de som var der å forlate lokalene. Etter en rolig samtale ble jeg enig med bygdelagslederen, som hadde gitt ut nøkler, om at alle kunne bli ut dagen i lokalene, men at jeg forventet at ingen kom tilbake onsdag morgen, sier kommunallederen.

– Hva skjer dersom foreldre og unger er tilbake i SFO-lokalen i morgen?

– Ja, hva skjer da? I utgangspunktet tror og håper jeg at det respekteres at ingen skal ha tilgang til lokalene, men skulle de fortsette med en privat SFO må vi vurdere dette opp mot det lovverket vi er satt til å betjene. Det er en del lover og regler for drift av denne type aktivitet som kommunen er satt til å sørge for er ivaretatt. Så langt er ingenting på plass i forhold til nødvendige godkjenninger, påpeker Raknes.

– Hvem har eksempelvis ansvaret dersom noen av barna skader seg, eller det skjer noe med de andre som er tilstede her? Jeg er litt i villrede hva vi gjør om vi har samme situasjon i morgen. Vi må nesten bare avvente.

Kommunallederen gjør det klart at kommunen har gitt god informasjon til alle berørte, har et avklart tilbud til både de som har hatt SFO og skole ved Kåfjord skole. Hun sier også at det er helt urealistisk at det kommer i gang skole eller SFO med kun 14 dager til skolestart.

– Rut Olsen har rett i at det per i dag ikke er et lovlig vedtak om nedlegging, men den 16. august har vi sannsynlig alt formelt på plass for nedleggingen.

  • Etter det Altaposten erfarer vil foreldre og SFO-barn møte opp onsdag og fortsette med samme aktivitet som tirsdag. Enkelte politikere Altaposten har vært i kontakt med sier at de høyst sannsynlig også vil være på plass i Kåfjord for å følge utviklingen.