– Vi gir ikke opp. Ingenting er avgjort før ordføreren klubber saken gjennom, fastslår Ellen Helander, leder i Kåfjord bygdelag. Hun er også ett av medlemmene i Ap som på gårsdagens medlemsmøte gang på gang pekte på hva Ap gikk til valg på. Nemlig å bevare nærskolen.

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om hva som skjedde på selve medlemsmøtet, men jeg kan bekrefte at valgløftene til posisjonspartiene Ap, SV og MDG gjør at håpet lever om fortsatt kommunal skole og ei levende bygd, sier Helander til Altaposten.

Ingen vil si noe

Altaposten ønsket å være tilstede på medlemsmøtet til Alta Ap mandag kveld. Vi fikk et høflig avslag på forespørselen, med begrunnelse om at det var mange svært følsomme utfordringer i budsjettet som medlemmene måtte kunne diskutere mest mulig fritt –  og da i trygghet om at uttalelser ikke ville bli førstesidestoff i lokalavisen.

– Jeg skulle gjerne gitt en fyldig oppdatering av hva som skjedde i møtet i går, men min munn er lukket. Fra vår side har vi ikke noe endelig budsjettforslag, og før vi har gått en runde med våre samarbeidspartnere rundt de konklusjonene vi trakk i går, er det ikke riktig å gå ut med noe. Onsdag vil posisjonen presentere et helhetlig budsjettforslag i formannskapet. Da vil både lokalmiljø, interesseorganisasjoner og andre parti ha muligheter til påvirkning fram til endelig behandling i kommunestyret i midten av desember, sier leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm.

– Hva ble konklusjonen med tanke på framtiden til Kåfjord skole?

– Mitt svar er fortsatt ingen kommentar. Beklager, men vi må informere våre samarbeidspartnere før media og det har vi ikke rukket.

Knapt flertall

Selv om medlemsmøtet vedtok å legge lokk på den interne debatten inntil videre, har Altaposten fra kilder fått bekreftet at nedleggelse av Kåfjord skole var hovedtema på medlemsmøtet. Overfor Altaposten sier både kilder som slåss for skolen, og de som mente det ikke var noen vei utenom å ta den ut av driftsbudsjettet, at debatten var preget av høy saklighet og nærmest stor forståelse for hverandres synspunkter. Voteringen viste et relativt knapt flertall for å gå for nedleggelse.

At kortene holdes tett til brystet begrunnes med at mindretallet var relativt stort og at det i seg selv gir samarbeidspartnerne SV og MDG større spillerom. I SV har leder Tommy Berg vært klar på at det ikke er rom til å videreføre Kåfjord skole på grunn av elevtall og at Gakori skole vil kunne falle inn under kravene til nærskole med relativt kort skolevei for elevene. MDG, som var en pådriver for å redde Leirbotn skole, er en sterk tilhenger av nærskoleprinsippet og vil bli en alliert med Kåfjord-tilhengerne i den interne prosessen.

Stor påvirkning

I budsjettprosessen så langt har Ap gitt langt støtte handlingsrom for sine samarbeidspartnere enn det som har vært vanlig når Ap har vært i posisjon. Ifølge sentrale politikere i Ap har samarbeidspartnerne aldri tidligere fått større påvirkning på budsjettet. Det har også vist seg på bunnlinja ved at flere hjertesaker for SV, MDG og KrF er kommet med i budsjettet.

– Det koster. Utgiftssiden øker, men vi kommer likevel ut med et pent netto driftsresultat, slås det fast.

Nye tiltak og økte utgifter må nødvendigvis kompenseres med nye inntekter. SV  har vært forkjempere for å øke inntektene gjennom å øke eiendomsskatten for verker og bruk. Både MDG og KrF skal etter våre opplysninger være villig til å gå for dette grepet. Det vil gi rundt 10 millioner kroner årlig i ekstra inntekter hvor Alta Kraftverk (Statkraft) vil være hovedbidragsyter. En slikt grep vil ikke omfatte privathusholdninger og boliger.