Torsdag er det 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig og at den er i strid med menneskerettighetene fordi den krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Torsdag formiddag demonstrerer samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og ungdom mot at vindturbinene ikke er revet og at landet ikke er tilbakeført til reindriften.

Blant demonstrantene er artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, leder i NSR-Nuorat (ungdomsutvalget i Norske Samers Riksforbund) Elle Nystad og leder i Natur og Ungdom Gina Gylver.

DEMONSTRERER: Ella Marie Hætta Isaksen og flere aktivister har tatt seg inn på Olje- og energidepartementet for å demonstrere mot vindturbinene på Fosen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

– Ethvert inngrep lager sår i sjelen

Høyesterett har tidligere uttalt at kjennelsen ikke automatisk medfører at vindmøllene må demonteres.

– For hver dag siden dommen har vi mistet mer og mer tillit til at rettsstaten beskytter det samiske folk i praksis. At turbinene, kraftlinjene og anleggsveiene fortsatt står, hindrer Fosen-samene nok en vinter i å drive reindrift på tradisjonelt vis. Dette er akutt! Vi kan ikke stå å se på at staten svikter i å sikre livsgrunnlaget til fremtidige samiske generasjoner, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat, i en pressemelding.

– Regjeringens passive behandling av Fosen-dommen blir for hver dag som går et smertelig bevis på at vi nærmer oss en tillitskrise. Hvis samer i Norge ikke kan stole på rettsapparatet, så skranter hele troen på demokratiet. Da jeg bestemte meg for at jeg ville gå inn i Olje- og energidepartementet og utøve sivil ulydighet, så gjorde jeg det for alle over hele Sápmi som nå er slitne. Våre liv er så uløselig tilknyttet fjellene, elvene, skogene, viddene og dyrene. Ethvert inngrep lager sår i sjelen, tilføyer Isaksen.

KRITISK: – Vi kan ikke stå å se på at staten svikter i å sikre livsgrunnlaget til fremtidige samiske generasjoner, sier leder i ungdomspartiet NSR-R, Elle Nystad. Bildet ble tatt i oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Har tatt seg til rette

Nystad har arbeidet med å synliggjøre samisk kultur og språk i Tromsø, og studerer nå ved UiT.

Aktivistene sier at de blir værende på departementet til de blir båret vekk.

Operasjonsleder Eirik Sandnes i Oslo politidistrikt sier til NTB at de er kjent med aksjonen, men at politiet ikke er på stedet.

– Vi har ikke fått anmodning fra departementet om at det er ønske om at vi foretar oss noe, sier han.

– Regjeringen har tatt seg til rette i våre beiteområder ved å overkjøre urfolks rettigheter og drøye over 500 dager med å stanse ødeleggelsene. Nå tar vi oss til rette hos myndighetene for å bli hørt, sier Nystad.

NEKTER Å FLYTTE SEG: Her er demonstrantene på plass inne i Olje- og energidepartementet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB