– Vi har søkt etter bilmekanikere helt siden slutten av juli og ikke fått napp. I det siste har vi utvidet søket fra Trondheim og nordover og resultatet er nedslående. Vi har ikke fått et eneste svar Kun ett tilbud om polsk arbeidskraft, sier daglig leder Magne Thomassen ved Alta autosenter.

– Snakket med hvem?

Han lurer sterkt på hvor opplæringssjef i fylkeskommunen, Jarl Oskar Store, har fått sine signaler fra når det gjelder påstandene hans i gårdagens Altaposten, om at markedet i Alta er begynt å bli mettet på bilmekanikere.

– Det kan i alle fall ikke være fra noen i bilbransjen, fastslår Thomassen som mener «mettet» med fordel kunne vært byttet ut med «støvsugd».

Til utlandet

Kollega, Jens Nilsen, ved Alta motor skjønner heller ikke noe av forslaget fra fylkeskommunen om å flytte bilmekanikerlinja fra Alta til Lakselv neste år. Heller ikke Nilsen opplever at det kryr av folk som vil inn på verkstedet hans.

– Vi har utrolig liten respons når vi søker etter bilmekanikere og må gjerne til utlandet for å finne aktuelle søkere, sier Nilsen. Han mener påstanden til opplæringssjef Store om at markedet er mettet er helt vill.

–Dette er fullstendig feil, fastslår han.

– Har livets rett

Nilsen synes det er merkelig at fylkeskommunen verken skjeler til fornuft eller økonomi når de tar stilling til hvor de ulike utdanningstilbudene skal lokaliseres.

– Det er i Alta det både er mest søkere til mekanikerlinja og samtidig her det er enklest å få folk ut i praksis. Bilbransjen i Alta er fylkets største i motsetning til i Lakselv hvor det nesten ikke er noen bilverksted, sier Nilsen som lurer på vitsen med å først bruke masse ressurser på å opprette en bilmekanikerlinje, for så å legge den ned, til tross for positive resultater.

– Jeg skjønner ikke tankegangen. Her har man en linje med stor søkermasse som har bevisst at den har livets rett, sier Thomassen ved autosenteret.

– Distriktspolitikk?

Han lurer på om det kan ligge distriktspolitiske motiver bak forslaget, men sier at om så er så har han ingen forståelse for dette.

– Nei, det blir helt feil å skulle holde kunstig i live en linje i Lakselv når det er i Alta søkermassen er. Det viser seg at ungdommen ikke vil flytte på seg heller. Det har jeg snakket med masse ungdommer om, sier Thomassen.

Skuffet Johnsen

Bransjekollega og leder ved Harila, Jan Sigurd Johnsen, var en ivrig forkjemper da bilmekanikerlinja ble opprettet for tre år siden. Bedriften spyttet også inn penger for å sikre et permanent tilbud. Johnsen har ikke veldig lyst å si så mye om saken ennå, fordi de vil jobbe internt med saken først. Likevel innrømmer han overraskelse over forslaget.

– Det er klart at dersom det skulle gå så galt som at linja blir lagt ned så er det en skuffelse, medgir han.

Magne Thomassen mener nedleggelse av linja kan bety døden for mange bilverksted.

– Uten mekanikere kan vi bare legge ned. Selv ikke det å selge nye biler kan gjøres uten at vi har mekanikere til å klargjøre bilene, sier han.

SKJØNNER INGENTING: Magne Thomassen ved Alta autosenter og Jens Nilsen ved Alta motor må støvsuge markedet på jakt etter mekanikere. (Foto: Odd Magne Haugen) Foto: Odd Magne Haugen