– Vi gleder oss veldig til å oppleve Finnmark fra øst til vest. Det er lagt opp til en tøff og spennende trasé som ender med målgang i Alta, og rittet skal også i år sendes direkte på tv i 190 land. Dette blir stort, fastslår Petter Ytterstad, som er prosjektleder i Arctic Race of Norway.

– Rittet setter punktum for en fantastisk måned med store arrangementer i Nordlysbyen Alta. Med få ukers mellomrom er det Offroad Finnmark, Altaturneringa, Aronnesrocken og altså siste etappe i årets utgave av Arctic Race of Norway. Det blir ikke mye bedre enn det, sier direktør i Alta næringsforening, Kjetil Kristensen.

– Vi lærte mye da vi hadde Arctic Race innom her i 2014 og har tatt med oss de erfaringene videre. Det gjenstår fortsatt mye arbeid, men det er ingen tvil om at vi skal klare å lage en skikkelig folkefest den helga rittet kommer til Alta. Vi har store planer for lørdagen og ikke minst søndagen, da vinneren av løpet skal kåres. Det er bare å glede seg, smiler Dag Arne Johannessen, som er kommunens prosjektleder for det populære sykkelrittet.

Fra øst- til vestfylket

Arctic Race of Norway gjennomførte to møter i Nordlysbyen i går. Først hadde de et frokostmøte med næringslivet, og så var det klart for folkemøte på ettermiddagen. Målet var å få ut informasjon om løpet og hvilke muligheter årets ritt gir næringslivet, kommunene og ikke minst innbyggerne i Finnmark.

Årets ritt starter i Vadsø torsdag 16. august, og da er det målgang for første etappe i Kirkenes. Fredag skal det sykles fra Tana til Kjøllefjord, lørdag fra Honningsvåg til Hammerfest og søndag fra Kvalsund til Alta. I Alta avsluttes løpet med tre runder i byen før det blir målgang ved Komsa skole.

– Arctic Race of Norway har vært et eventyr siden oppstarten i 2013. Vi har veldig gode minner fra Finnmark da vi var her i 2014, og det er moro at vi denne gangen også skal konkurrere i østfylket. Vårt tette samarbeid med Staten, fylkeskommunene og kommunene har gjort det mulig for oss å ta i bruk hele Nord-Norge, og det er vi glade for. Og jeg kan love at tv-seerne slett ikke er mette på fantastiske naturbilder og et herlig folkelig engasjement langs løypa. Vi er verdens 10. mest fulgte sykkelritt på Facebook og sendes live på både TV 2 og Eurosport til 190 land. Vi er kommet for å bli, smiler Petter Ytterstad.

Mange baller i lufta

Selv om Arctic Race-arrangøren gjør mye selv mens rittet pågår, har de involverte kommunene nok å henge fingrene i. Det gjør at god planlegging er nøkkelen til et vellykket arrangement.

MÅL I ALTA: Fjerde og siste etappe går fra Kvalsund til Alta. Foto: ARN

– Vi har opprettet en styringsgruppe for lenge siden, og den gruppa skal sørge for et knirkefritt arrangement fra vår side. Det er mye som skal ordnes i forkant av rittet. Vi er blant annet involvert i SNN Mini Race, som trolig går av stabelen samme helg. Her skal vi lage en trasé og bidra i markedsføringsarbeidet. Vi skal også finne området som er best egnet for løpets «Race Village». Dette blir i Alta sentrum hvor det skal være massevis av aktiviteter både lørdag og søndag. Vi skal også ha et eget opplegg med show og musikere, forteller Dag Arne Johannessen.

Han understreker samtidig at de på ingen måte skal konkurrere med Aronnesrocken som arrangeres samme helg.

– Vi ønsket et samarbeid med Aronnesrocken, men de ga beskjed om at de vil bli værende på Aronnes. Det respekterer vil fullt ut. Vårt arrangement vil ikke komme i konflikt med Aronnesrocken på noen som helst måte.

Det koster kommunen en del å bidra, og litt av pengene går til Alta IFs skigruppe, som har sikret seg en god dugnadsjobb. De skal hjelpe til med trafikken.

– Store deler av Alta vil bli stengt for trafikk denne søndagen, opplyser Johannessen.