– Jeg er kjempeglad for denne honnøren. Denne går til alle som jobber hvert bidige år, for ikke å snakke om dem som startet det hele på begynnelsen av 1980-tallet, sier daglig leder Hanne Rosenberg. Hun jublet uhemmet da utvalgsleder Torfinn Reginiussen ringte i morges.

Lørdag 28. februar 1981 startet tre ekvipasjer ut fra Gargiasetra. Målet var Karasjon og deretter retur til Alta. Totalt 262 kilometer over Finnmarksvidda. Aldri har noe lignende vært gjort i Europa. Det var stor spenning om forholdene på vidda. Ville det bli storm? Fant man veien om sporet forsvant? Ville hundene klare dette?

Hedrer ildsjelene

Mange år senere er det klart at både Finnmarksløpet og hundene har klart seg i tøft terreng og hardt klima.

– Alta kommune vil gjennom tildelingen av Alta kommunes kulturpris for 2006 hedre de ildsjeler som gikk foran ved etableringen av Finnmarksløpet og som gjennom entusiasme for frivillig innsats har medvirket til at løpet er blitt et viktig arrangement og som er med på å sette Finnmark og Alta på kartet. Finnmarksløpet er utviklet til å bli en viktig del av vår Borealis vinterfestival, skriver Alta kommune i sin begrunnelse.

Fin fiolin

2006 har vist seg å være et godt år for Miriam Helms Ålien. Ikke bare har hun fått låne en millionfiolin fra Storebrand og gått til topps i Ungdommens musikkmesterskap, hun får også kommunens kulturstipend.

– Gjennom sin satsing og gjennom sine konserter landet rundt, er hun med på å markedsføre Alta og Finnmark på en svært god måte. For Alta kommune er det også hyggelig å få bekreftet at de tilbud kulturskolen gir, har vært med på å utvikle henne, skriver kommunen i begrunnelsen.

Begge prisvinnerne får 20.000 kroner sammen med blomster og heder fra kommunen ved en senere anledning.

KLART I DAG: Alta kommune gir 20.000 kroner sammen med heder og ære til Miriam Helms Ålien og Finnmarksløpet (under). Foto: Trygve Sørvaag (SPA)
FOTOARKIV ALTA FOTOARKIV 2003 FINNMARKSLØPET 2003 FINNMARKSLØPET 2003 ALF IMG_4592