Da TV-bildene fra Ukraina begynte å strømme inn etter Russlands invasjon av nabolandet, bestemte Gundersen seg for å trå til. Med hjelp fra styreleder Ida Emilie Arnesen i Russeluft Grendelag skal hun nå arrangere en solidaritetskafé, hvor pengene går til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid i det krigsrammede landet.

– Jeg fikk som alle andre med meg nyhetene fra Ukraina, og tenkte at jeg måtte gjøre noe for å bidra. Det gjorde sterkt inntrykk. Da jeg så barn som lider, som splittes fra venner og familie og må forlate alt de har, flyktninger som må pakke det de har i trillekofferter og flykte fra sine hjem og ut til ingenting, hvor alt er ukjent, uvisst og usikkert – da tenkte jeg at jeg måtte gjøre noe for å hjelpe, selv om jeg bor langt unna.

Kathrine Gundersen og Ida Emilie Arnesen gjestet radiosendingen fredag formiddag. Her hører du innslaget:

Det var ikke langt fra tanke til handling. Gundersen kontaktet Kirkens nødhjelp, Russeluft Grendelag og Lotteritilsynet. På kort tid fikk hun med litt støtte på plass det praktiske rundt solidaritetskafeen, som blir i gymsalen ved Rafsbotn skole søndag klokka 12 til 15. Tanken var å få inntekter fra både kafesalg og fra lotteri.

Positivt overrasket

Men skal det bli noe dreis over et lotteri, da trengs det premier. Gundersen begynte å gå runden hos forskjellige bedrifter i Alta. Det ble en stor opplevelse:

– Jeg ble sjokkert over hvordan Altabedrifter, både store og små, valgte å stille opp med premier til lotteriet og mat til kafeen. For stille opp, det gjorde de virkelig!

Gundersen ramser opp en lang rekke premier, som hun anslår utgjør en samlet verdi på over 40.000 kroner.

– Hovedgevinstene er verdt over 2.000 kroner, så har vi fått en massevis av øvrige premier – til sammen godt over 40.000 kroner. Det var helt vilt, jeg må bare rose bedriftene i byen for at de er så rause, sier hun.

Vipps-salg

Lotteriet foregår både via direktesalg under arrangementet, men det er også mulig å kjøpe lodd via Vipps. Det er Russeluft Grendelags Vipps-konto som benyttes, med nummer 517819. Gundersen ber om at de som ønsker å kjøpe lodd uten å møte opp, kun via Vipps, foretar vippsingen mellom 12 og 15 på søndag.

– Det er i det tidsrommet vi har fått tillatelse fra Lotteritilsynet å drive med lotteriet. Husk å merke innbetalingen med «Ukraina» og å skrive på navn og telefonnummer, så skriver vi dette ut på lodd fortløpende og har sammen med trekningen. Hvert lodd koster 10 kroner, det er fint mulig å kjøpe flere samtidig, sier hun.

– Og om man ønsker å bidra med små eller store summer, så går det fint det og. Grendelaget skal overføre summen til Kirkens nødhjelp etter kafeen, sier Gundersen.

For de som måtte møte opp søndag, frister Gundersen og grendelagsleder Ida Emilie Arnesen med både god stemning og inviterte gjester.

– En prest som også er frivillig for Kirkens nødhjelp vil komme for å delta. Håpet er at noen av de som kommer på solidaritetskafeen kanskje også blir faste givere.

– Vi får og besøk av Vidar Espedal som er vokalist i bandet «Super Silence» fra Kviby og litauiske Renata Novo, de skal spille og synge for oss under solidaritetskafeen, sier hun, og legger til at de håper folk støtter opp om kafeen.

For mer informasjon om arrangementet, se her.

Gavehaugen vaks seg raskt stor. Foto: Privat