Det er resultatene av fjorårets elghøring som ligger til grunn for de foreslåtte endringene i regelverket for elgjakt på Finnmarkseiendommen.

Ettersøksekvipasjen

Blant endringene som innføres er krav om at ettersøksekvipasjen som står oppført på søknad om elgjakt skal være bosatt i Finnmark. Kravet sikrer at ettersøkshunden er tilgjengelig for ID-kontroll før trekning, det kan bidra til å styrke hundearbeidet i Finnmark, og i større grad sikre at jaktlaget har tilgjengelig ekvipasje hele jakta. Her heter det også at kravet først blir innført i 2024, av hensyn til jaktlag som planlegger å søke med en ekvipasje bosatt utenfor Finnmark, fordi årets jakt lyses ut kort tid etter styrets vedtak.

Erstatningskort

Om jaktlaget feller en kalv med slaktevekt på mindre enn 50 kilo, har jaktlaget krav på erstatningskort tilsvarende det kortet som ble brukt på kalven.

– Tildeling av erstatningskort forutsetter at kommunene er villige til å tildele en ekstra kvote forbeholdt kalver med slaktevekt under 50 kilo. Ordningen skal evalueres etter utprøving. Jaktlagene betaler for små kalver som før, heter det.

Motorferdsel

Om motorferdsel heter det at FeFo skal ha som ambisjon å jobbe for at motorferdsel i forbindelse med elgjakt skjer på en så skånsom måte som mulig og forsøke å minimere motorisert ferdsel i forbindelse med elgjakt. Videre skal FeFo være en pådriver for faste traséer, og at leir etableres langs traséene.

– Arbeidet skal skje i samråd med kommuner og brukerforeninger, skriver FeFo.

Reservelista

Nytt er det også at jaktlag som står på reservelista, og takker nei til tilbud om jakt, beholder plassen i køen.

– Jaktlagene øverst på reservelista tilbys jaktfelt som ikke blir tildelt under ordinær trekning, eller felt som andre jaktlag takker nei til. Jaktlagene på reservelista får velge blant ledige jaktfelt i tur og orden. Fram til nå har jaktlag som har takket nei til tilbud om ledige felt, falt nederst på reservelista.

Lokale og ikke lokale jegere

FeFo velger inntil videre å ikke skille på pris for lokale og ikke lokale jegere. Dette begrunnes blant annet med at ulik prising også skaper utfordringer når det gjelder jaktlag som består av både lokale og ikke-lokale jegere, versus jaktlag som kun består av lokale. Det er også viktig å finne rasjonelle ordninger som er effektive å håndtere.

Styret i FeFo behandler saken i dagens styremøte (21. mars).