Tall som Medietilsynet offentliggjorde mandag morgen viser en stigende kurve for landets lokalradioer. Samtidig faller den totale radiolyttingen, og NRK går mest tilbake.

Ifølge tallene, som er utarbeidet av kantar Media, har de fleste lokalradioene hatt en stabil utvikling. Dette er tall for de lokalradioene som er med i lyttermålingene. Samlet sett har veksten i daglige lokalradiolyttere vært på 20 prosent, fra fjerde kvartal i 2016 til fjerde kvartal i 2017.

– Dette tyder på at det digitale radioskiftet har vært en medvirkende årsak til veksten i lokalradiolyttingen, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Spent

I desember slukket NRK sitt FM-nett. I dag er det kun lokalradio igjen på FM. Mediehuset Altaposten er spent på hvordan lyttertallene vil være på nyåret, sier redaktør Rolf Edmund Lund.

– Nå har lokalradioen vært «alene» på FM en god stund, så det blir spennende å se når tallene for første kvartal i 2018 kommer. Mitt inntrykk er at folk setter pris på det tilbudet som lokalradioen gir, sier Lund.

Altaposten har besluttet å fortsette å sende på FM, men er også på DAB og nett.

– Den primære målsettingen for oss er naturligvis at lytterne skal velge oss fordi de vil, ikke fordi NRK er utilgjengelig eller legger om sine sendinger. Derfor gjør vi fortløpende vurderinger av hvordan våre flater skal være – og hvilken musikk og hvilke sendinger de vil ha. Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger den siste måneden, og det er neppe tilfeldig, sier han.

Vekst i fire av seks regioner

Til tross for at mange regioner opplever vekst i antallet lyttere i lokalradioen, er det noen som er registrert med nedgang. Det gjelder for Finnmark og Troms. Her har det v ært en nedgang fra 8,1 til 7,4 prosent i lokalradiolytting. Men det finnes en forklaring. Effekten FM-slukkingen kan ha hatt for lokalradiolyttingen i nord, vil først bli synlig når lyttertall for første kvartal i 2018 er klar, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

Totalt sett øker radiolyttingen i Troms og Finnmark, fra 65,2 til 67,4 prosent. Målingen er gjort i fjerde kvartal.