– Nå aner jeg ugler i mosen. Her kommer journalisten, og du har en pappbit.

Det er ikke første gang de frivillige på Alta matstasjon har sett en slik sjekk, og de brukte ikke mange sekundene på å skjønne hva Karianne Johansen pønsket på.

Styrelederen i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) dukket opp i Betania-bygget onsdag formiddag, og møtte på Mia Gabourel, Gerd Larsen og Astrid Eriksen i arbeid.

Fortsetter å gi

– Dette tenkte vi at vi skulle gi til dere, siden dere gjør en så god jobb. Så kan dere bruke det til hva dere vil, sier Johansen.

«Å herregud og fader» og «herre min altså» er noe av det damene bryter ut, når de ser sjekken på 50.000 kroner.

– Nå er vi ferdige med juleaksjonen, likevel har man full jobb med å ta imot bidrag i alle kategorier. Det er helt overveldende flott, stråler Gabourel.

– Men uten gavmildheten, hadde vi ikke hatt noe driftsgrunnlag for dagene utenom jul.

Nødvendig utstyr

I fjor bidro ALI med den samme summen, i stedet for å gi det i gave til medlemmene.

– Vi har en god inntekt på fisket, og et av våre mål er å dele med lokalsamfunnet. Og det var enstemmig at vi skulle gi pengene til Alta matstasjon, forteller styreleder Johansen.

Med fjorårets bidrag kunne matstasjonen kjøpe seg en stor vakuumpakker.

– Vi pakker om alt fra hamburgere til oppdrettslaks. Eller, det er kanskje ikke det beste å si, glipper det fra Gabourel, til stor latter.

– Men vi får veldig mye mat i store pakninger, så vi deler det opp og merker det. Da kan vi gjøre en skikkelig jobb.

Gir grasrota

Styreleder Johansen tok også et initiativ som privatperson sist helg, da hun delte at hennes grasrotmottaker er Alta matstasjon, og oppfordret flere til å gjøre det samme.

På tre-fire dager hadde antallet givere økt fra 133 til 185.

– Det er faktisk en god slump, noen ganger i året. Det er jo penger folk ikke merker at de gir, påpeker Gabourel.

Norsk Tippings oversikt viser at det er generert 67.000 kroner til matstasjonen så langt i år.

Helt vanlige folk

Matstasjonen ønsker til slutt å få ut at de virkelig ikke synes det er rett at så mange trenger mat nå om dagen.

– Bare i dag har vi hatt besøk av to som aldri har vært hos oss før. Det er helt vanlige folk, men det har blitt så dyrt, og det er så lite igjen når måneden er slutt, at de bruker matstasjonen én gang i uka, forteller Gabourel.

Det virker som at de som akkurat har fått det til å gå rundt tidligere, ikke klarer det nå.

– Det sitter så langt inne å be om hjelp, og vi forstår det veldig godt. Vi regner bare med at vi vil merke mer og mer av det.

– Når så mye mat blir kastet, og ståa er som den er, så er det vinn-vinn. Alle ønsker jo å kjøpe sin egen mat. Det er en byrde både tidsmessig og mentalt, å dra hit.