Vedvarende svake lag fortsetter å skape trøbbel de neste dagene.

Snøskredfaren ligger i dag på 3-betydelig de fleste områdene i Nordland, Troms og Finnmark, skriver NVE i en pressemelding.

Sannsynligheten for å løse ut skred avtar litt de neste dagene, og noen steder kommer faregraden etter hvert ned på 2-moderat snøskredfare. Dessverre må vi fortsatt streve med vedvarende svake lag og det er svært vanskelig å vite hvor man kan løse ut skred.

– Så lenge vedvarende svakt lag er et skredproblem må man rett og slett unngå skredterreng for å være sikker på å unngå trøbbel, uansett faregrad, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg.

Velg det trygge terrenget

– Det eneste fornuftige denne påsken er å velge slakere terreng, i god avstand fra bratte fjellsider, sier Kosberg.

Lurer du på hvor det trygge terrenget er? Last ned Varsom-regobs-appen. I kartet kan du se hvilke områder som er bratte nok til at skred kan løsne (gult, oransje, rødt) og hvor utløpsområdene er, dvs hvor skredene kan havne hvis de løsner (blått). Legg turen i områder som ikke er fargelagt, er oppfordringa fra Snøskredvarslingen i NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat.

Varsom med varsel til turister og gjester

Det er viktig at reiselivsnæringen informere tilreisende turister om at vi har et godt snøskredvarsel på varsom.no, og minner alle toppturturister på hvilket utstyr som er viktig, at de har med seg spade og søkestang og at de bruker sender/mottaker.

I perioder med krevende skredforhold kan det også være lurt å snakke med folk om at det er krevende og ustabile forhold, og at det kan være lurt å holde seg unna skredterreng, det vil si terreng brattere enn 30 grader, og ikke gå i nærheten av skavler. Det er også viktig å holde seg unna utløpssoner for skred.

– Skriv gjerne ut dagens snøskredvarsel og sett denne på disken i resepsjonen, eller snakk med skifolket under frokosten mens de planlegger dagens tur, er oppfordringen.

På nettsiden finnes også en plakat som kan skrives ut og henges opp på overnattingssteder, utleiesteder, butikker og turistinformasjon.