I en e-post adressert ansatte og folkevalgte i Lyngen kommune gir rådmann Frode Karlsen marsjordre om å slette applikasjonene TikTok og Telegram fra alle kommunale enheter.

Det gjør han på bakgrunn av Nasjonal Sikkerhetsmyndighets vurdering av kinesiske TikTok og russiske Telegram. NSM konkluderte med at applikasjonene ikke bør installeres på offentlig ansattes tjenesteenheter som er tilknyttet virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester. Til det ble risikoen vurdert som for høy.

– Beslutningen gjelder umiddelbart, og alle ansatte og folkevalgte må passe på at de to applikasjonene ikke befinner seg på tjenesteenheter som datamaskiner, nettbrett, telefoner og andre dataverktøy eid av Lyngen kommune. Det bes også om at ansatte og politikere ikke benytter eller har de to applikasjonene på private enheter som har tilgang til kommunens digitale infrastruktur og tjenester, eksempelvis e-post, skriver Frode Karlsen.

– Det forutsettes at ansatte og politikere følger opp uten protester. Det er naturlig for alle i offentlig virksomhet å følge opp klare sikkerhetsråd og å opptre føre var, legger Karlsen til.