Uttalelser om at han ikke trodde flyplassasjerer skulle komme til Alta på VargsundXpressen, faller i dårlig jord i Alta. Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen trodde nemlig kun det var sykehuspasienter som skulle benytte seg av ruta.

- Det trodde jeg også var årsaken til at Alta kommune ville ha ruta opp, ikke for å mate flyplassen, sa Jakobsen til FD.

Lei grådigheten

Otto Erik Aas (SV) er blant dem som synes Hammerfest-ordføreren begynner å bli litt vel grådig.

- Ruten må kunne nyttiggjøres begge veier. Jeg lurer på hvorfor Alf E. Jakobsen ikke vil at folk i Hammerfest skal komme seg med flyet fra Alta. Hva har han imot Alta lufthavn? Vil han at Tromsø skal være nav for flytrafikken, spør Aas, som betegner Hammerfest-ordførerens håndtering av denne saken som «svært beklagelig».

- Ødelegger for naboen

Leder i Frp, Bengt Rune Strifeldt, er enig med Aas. Han mener holdningen til Jakobsen svekker hele regionen.

- Det er beklagelig at Alf ikke klarer å se utenfor sin egen stuedør. Man må se hele Vest-Finnmark under ett, dersom vi skal klare å være en sterk region opp mot Tromsø. Vi har et enormt potensial, og det var også budskapet fra Siv Jensen da hun var her. Hans opptreden i denne saken er skadelig for Vest-Finnmark, sier Strifeldt.

Skjult agenda

Strifeldt mistenker også Jakobsen for å ha en skjult agenda.

- De kjemper for flyplass i Hammerfest, og det må de få. Men da innenfor kortbanenettet. Men Alf vil ha hele pakken, han vil ha større flyplass på Grøtnes, peker Frp-lederen på.

Han etterlyser nå et større samarbeid, i stedet for en krig som vil svekke hele regionen.

- Båten må ha to rotasjoner. Dette vil også føre til at båten ligger i Hammerfest på dagen, og kan foreta transport ut til Måsøy og andre steder i Hammerfest-bassenget, sier Strifeldt.

- Ser begge sider

Fylkesråd Grethe Ernø Johansen, sier hun foreløpig ikke har konkludert i saken.

- Jeg har ikke tenkt så mye på hvor mange rotasjoner båten skal ha, og ser argumentene både fra Alta og fra Jakobsen i Hammerfest. For meg er det ingen prestisje i dette, sier Ernø Johansen.

Hun venter til høringsrunden er ferdig før hun vil ta stilling i saken. Det blir mot midten av juni.

- Jeg legger til grunn at det må legges opp slik at det blir delvis finansiering fra Helse Finnmark, sier fylkesråden.

- Det blir pekt på at Hammerfest-ordførerens opptreden i denne saken er skadelig for regionen fra Alta-politikere. Hva mener du om det?

- Ordførerene i både Alta og Hammerfest gjør jobben sin, sier hun.

Altaposten har både tirsdag og onsdag forsøkt å komme i kontakt med Jakobsen både på mobiltelefon og hans kontor, uten å lykkes.