– Vi driver ikke med direkte distribusjon og er ikke et «gildeslakteri» slik artikkelen i gårdagens avis kaller oss. Vi har derimot et slaktesamarbeid med Gilde, understreker Thor Aage Pedersen hos slakteriet Aage Pedersen AS i Tana/Karasjok.

Ikke dobbelt så dyrt

Han uttaler seg på bakgrunn av gårdagens sak i Altaposten der daglig leder på Alfa Omega, Kristin Abrahamsen, forteller at det er håpløst å få tak i reinkjøtt. Vel og merke dersom man ikke bestiller kjøttet via Gilde. Ifølge Abrahamsen medfører dette store ekstrakostnader for bedriften.

Pedersen er enig i at grossistene tar seg betalt, men at kjøttet koster dobbelt så mye som reinkjøttet som selges direkte fra «rampen» på slakteriene, er han ikke like enig i.

– Men vi kan sannsynligvis plusse på rundt 20 prosent på prisen, beregner han.

Dårlig erfaring

Pedersen sier slakteriet ikke har kapasitet til å distribuere kjøttet selv. Et annet poeng er at slakteriet har svært dårlig erfaring med å selge kjøtt direkte til restaurantene.

– Da snakker jeg om restaurantbransjen generelt og ikke om Alfa Omega, påpeker han.

– Men hvordan har det seg at en av konkurrentene i byen får kjøpe kjøttet direkte?

– Du kan si at et spesielt forhold og gamle relasjoner gjør at akkurat denne kunden kjøper kjøttet direkte fra oss. Men vi distribuerer som nevnt ingenting. Vi har ikke apparat til å kunne gjøre det. Kunden vi nå snakker om henter kjøttet på trappa og betaler kontant, opplyser han.

– Så dersom Kristin Abrahamsen stiller på rampen på slakteriet ditt med penger kan hun også få kjøpt kjøtt for en rimeligere penge?

– I prinsippet, ja. Men skulle alle kundene stille opp med penger på slakteriet ville vi bryte avtalene med grossistene våre som omsetter for omlag 80 millioner i året. 99 prosent av det vi produserer blir solgt via grossist, poengterer han videre.

Kun unntaksvis

Pedersen sier slakteriene må forholde seg til de avtalene de faktisk har med eksempelvis store grossister som Gilde, Norgesgruppen og Kuraas.

– Vi kan ikke si ja takk begge deler. Det sier seg selv at det ville være ulønnsomt for oss å sende små partier med reinkjøtt rundt om i Finnmark. Det er langt billigere å sende det sørover. De fleste kjøper kjøttet via grossister i dag og betaler ekstra for det. Det er kun unntaksvis at man får kjøpe kjøttet direkte, fastholder Pedersen som er uenig i Abrahamsen som sier dette lukter konkurransevridning.

SVINDYRT REINKJØTT?: Restaurantbransjen i Alta sliter med å finne tak i reinkjøtt lokalt og må finne seg i å kjøpe kjøttet langt dyrere fra store grossister. (Illustrasjonsfoto) Foto: Hege E. Johansen