Og da kunne Bjørne Kvernmo og mannskapet hans like godt benytte anledningen til å bunkre opp litt ekstra.

– Akureyri på Nord-Island er en trivelig plass å komme til, velorganisert og moderne og på størrelse med Alta i folketall. Og med hyggelige og hjelpsomme innbyggere. De nødvendige suppleringer til en båt som olje og proviant, kart, utstyr og annet gjør de virkelig sitt beste for å ordne. Og de klarte det. Et to døgns-opphold som gjorde godt. På klokkeslettet tre uker at vi gikk fra Alta til Vestisen, forlot vi kaia i Akureyri med kurs for Vestisen på nytt. Denne gangen er været betraktelig bedre og overseilinga betydelig kortere, melder skipper Kvernmo i sin nyeste rapport fra årets selfangst-tur.

Flyktet fra uværet

Men hvorfor dro Havsel helt til Island midt under fangsten? Svaret er like enkelt som det er brutalt; de ble rett og slett blåst dit! Kvernmo måtte ratte skuta det lille han var god for ute på storhavet. Han forteller:

– Tirsdag i forrige uke hadde vi en fin fangstdag i isen, med sol og nesten vindstille og brukbar fangst. Men utover dagen tyknet det til mer og mer, og om kvelden kom vinden. Rett fra aust-nordaust. Det var bare å komme seg ut av isen, kombinasjonen av voksende havdønning, storflak og djevelis i svarte natta er uholdbar. Åpent vann er tryggest, selv i storm.

Og storm ble det.

– Utover natta økte vinden på, sjøen ble grovere og slingringa ble verre og verre. Men selv om Havsel tok det pent, ble det etter hvert klart at eneste alternativet var å lense unna sjøen, det vil si seile unna vinden. For da er Havsel i sitt ess. Og da vinden dreide litt mer på nord litt før klokka 06.00, var det bare å legge hardt ror og gi på for å få skuta snudd snarest mulig.

Og det gikk bra.

– Skuta roet seg ned og seilte unna været med 6-7 knops fart. Men fortsatt var det fare for å treffe isflak. Om formiddagen passerte vi gjennom et spredt belte som vi styrte klar av. Heldigvis var det blitt lyst. Men vinden økte på. I skipsdagboka for onsdag 5. april kl 10.00 står det: Nordaustlig sterk storm, snøbyger, mye sjø, minus 2, lenser unna været.

Havet herjet med Havsel

Så var det på han igjen.

– Sjøen bygget seg opp utover dagen, bølgehøyden økte og det ble flere og flere brottsjøer. Blindventilene av stål ble terset foran ventilene i messa og lugarene, og så var det bare å holde seg fast. Og det gikk bra, med unntak av en bagatell av en tønne med kobbekjøtt som var surret på dekk og forsvant uten at noen kunne gjøre noe som helst. De mest ekstreme brottsjøene var ikke til å spøke med, til og med Havsel ble snudd 90 grader på kursen i løpet av 5-6 sekunder på toppen av en brottsjø, til vår store forbløffelse.

Men ishavsskuta er slik, rund som et egg i skroget og nesten uten kjøl.

– Og med sitt forholdsvis store ror gikk det kjapt å få snudd baugen unna været igjen, og unngå å ligge på tverra i den grove sjøen. Og da vi torsdag morgen nærmet oss kysten på Island, var det bare å kurse for Akureyri og avvente bedre vær. De andre båtene berget seg ved at de var lengre nord og unngikk den sterkeste vinden. Polarsyssel, som var ca 30 nautiske mil unna, klarte å bakke på været og komme seg nordover litt etter litt, men så er jo den båten nesten dobbelt så stor som Havsel.

Forseglet snusen

På vei inn til Akureyri ble Havsel møtt av den samme hyggelige losen som for to år siden, da Kvernmo hadde hull i skroget. Tollerne var også de samme. De forseglet våpen og ammunisjon. Og snusen – som visstnok er strengt forbudt på Island.

– Et par av gutta ble lange i maska, melder Kvernmo.

Foto: Bjørne Kvernmo