Tromsømannen, som er i 30-årene, hadde en lørdag i april i fjor vært «på byen». Byturen endte etter hvert på et nachspiel.

Mannen skal ha drukket alkohol og blitt kraftig beruset. På et tidspunkt følte han seg dårlig og bestemte seg for å forlate nachspielet.

Ulåst dør

Samme kveld hadde den fornærmede kvinnen også vært på byen med venner. Hun ble fulgt hjem av en venn og sovnet hjemme i sin egen seng. Vennen forlot leiligheten med døren ulåst. Siden leiligheten ligger lite tilgjengelig til, mente han det var trygt at døren var ulåst, kommenterte vennen i Nord-Troms og Senja tingrett.

Tiltalte og fornærmede er enige om at de ikke kjente hverandre fra tidligere eller møttes på byen den aktuelle lørdagskvelden.

Retten har funnet det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte uberettiget tok seg inn i leiligheten der den fornærmede kvinnen bodde. Inne i leiligheten gikk han inn på soverommet der kvinnen lå og sov, kledde av seg og la seg i hennes seng.

Fikk panikk

Da kvinnen våknet fant hun mannen sovende ved siden av seg. Etter noe diskusjon og overtalelse, forlot mannen leiligheten på innstendig oppfordring fra fornærmede.

I retten uttalte kvinnen at hun ble redd og fikk panikk da hun oppdaget den nakne og fremmede mannen i senga. Hun måtte overtale ham til å forlate, og ringte politiet så snart han var ute. Politiet anholdt mannen kort tid etter like ved.

Tiltalte har i retten forklart at han tok seg inn i leiligheten, men er usikker på hvorfor. Han antar at han var sliten og hadde lang vei hjem. Men han husker hendelsen, at han så kvinnen liggende i sengen og at han la seg ned ved siden av henne og sovnet.

Angst

Kvinnen har i ettertid vært sterkt preget av hendelsen. Hun har måttet flytte fra leiligheten og har vært sykmeldt. Hun har hatt klare angstrelaterte symptomer på grunn av usikkerheten tiltalte påførte henne.

Det ble tatt rettsmedisinske prøver av fornærmede slik at politiet kunne utelukke at tiltalte hadde begått overgrep mot henne.

Mannen er tidligere ustraffet og har erkjent straffskyld i denne saken. Straffen settes derfor til fengsel i 30 dager, som gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Han idømmes i tillegg en bot på 6.000 kroner, samt at han må betale saksomkostninger pålydende 2.000 kroner.