Flere barnefamilier var på plass for å se Nordnorsk vitensenter sitt show ved Offroad Finnmarks festivaltelt i Alta Sentrum.

– Det var skikkelig gøy, det er ikke sånn vi gjør i naturfagstimene! Da skriver vi for det meste, og lærerne er skikkelig gira på at vi skal bli ferdig med oppgavene før friminutt. Det er litt kjedelig. Om vi hadde sånne eksperimenter som vi så nå, ville naturfag vært mye bedre, sier sju år gamle Elise Erntsen, og tilføyer at hun ikke var noe redd. Hennes ti år gamle søster, Mikine Nilsen kjente derimot litt på nervene.

– Det var gøy, spesielt når det kom sånn sprutende ut. Vi bruker å gjøre eksperimenter i naturfagstimen, og jeg tror vi lærer mer av det enn å lese og gjøre oppgaver, forteller hun.

Vitenpedagog Marianne Kjelsberg og hjelperne hennes Oskar Andre Ordemann Olsen, Emilie Farstad Kaalaas og Lea Hunsdal Falsen, var de store kjemiske heltene for ungene. Sammen på torgscenen levde de etter mottoet sitt: «Vi gjør naturfag til en lek, men vi leker ikke naturfag.»

– Man kan altså gjøre naturfag til en faglig greie men også ha det skøy, mener Kjelsberg.

Lærerik moro

Man kan trygt konkludere med at ungene storkoste seg under showet bestående av fysikk og kjemi-eksperiment. Marianne Kjelsberg, som utførte eksperimentene, mottok også mye skryt og klapp på skuldra fra voksne.

–  Når ungene er fornøyde, er vi fornøyde, sier en blid Kjelsberg.

– Jeg synes det var kjempeartig å få komme hit og holde show, og det var skøy at det kom folk! Det kom jo liksom folk tilsigende, og man blir bestandig litt spent om det kommer noen, særlig på en fredag formiddag. Det er jo ikke alle som har anledning.

Det er en omfattende liste av eksperiment som ble fremført, og Kjelsberg forteller ivrig:

– Vi har blant annet satt fyr på en hydrogenballong, en ballong med hydrogen og nitrogen blandet sammen, laget såpeskum av hydrogen, peroksid, zalo og kaliumjodid, og vi har laget fyrverkeri av sølitrat og magnesiumpulver. I tillegg har vi også hatt enkel kjemi, litt sånn med faseovergangen mellom vann. Det er jo et bra utgangspunkt når man skal lære ungene noe, det å ta utgangspunkt i noe som er kjent for de fra før for og så trekke det littegranne lengre.

Videre forteller hun at hun tror ikke det kreves kjempehøye smell for å fascinere ungene og vekke nysgjerrigheten deres for naturfag.

– Det er ikke så mye som skal til for at de synes det er moro.

Mer pang og smell i naturfag?

Hvorvidt det er viktig å eksperimentere i naturfagstimene, er det mange som er positive til. Kjelsberg mener likevel at det er ikke noe man alltid kan ta som en selvfølge.

– Lærerne må jo ha de ressursene som trengs og de må ha tid og tørre det å sette seg inn i det selv. Jeg synes jo selv at dette er kjempeskummelt, det er ganske heftig.

De første gangene man skal gjøre slike eksperiment er ikke akkurat egenlært heller.

– Først må du gjøre det sammen med noen som kan det, også får du opplæring, HMS-kurs og i det hele tatt.

Tross risikoen og frykten, legger hun ikke skjul på at hun virkelig brenner for yrket sitt.

– Jeg elsker jo naturfag og unger, og det å gjøre de litt nysgjerrig.

SKUMMER UTOVER: Marianne Kjelsberg slynget en gul skumpølse utover publikum. Foto: Thea Heltne Kjelstad

– Gullegodt å holde show

Nordnorsk vitensenter er lokalisert i Tromsø, så hun er alene i Alta om å være ansatt og egnet til å utføre slike eksperiment på vegne av vitensenteret.

– Men når vi har eksperimentklubb og show, har jeg som regel med meg noen hjelpere da, slik at ungene slipper å vente så mye og vi kan pøse på med eksperimenter.

Og hjelperne er hennes tidligere naturfagselever.

– Jeg har vært læreren deres før, så jeg vet at de er flinke i naturfag og flinke sammen med unger. Man trenger jo en sånn god kombinasjon for at det skal funke.

I dag holder deshow på Eksperimentklubben. Deretter venter Statoils familiedager spent på smell fra Kjelsberg og ungdommene.

– Dette er jo bare en liten del av jobben min, det går jo for det meste i undervisning for min del. Jeg er derfor kjempetakknemlig for at jeg får være med og gjøre sånne type ting et par dager i året, smiler hun.