Da katastrofen var et faktum, begynte den virkelige jobben for Are og Gerd. Til å begynne med ville ikke forsikringsselskapet Sparebank1 Forsikring engang ha noe med dem å gjøre.

– Da vi ringte først, fikk vi beskjed om at dette ikke var noe forsikringa dekket. Vi hadde da blitt forespeilet kostnader på 6-700.000 kroner for å få rettet opp huset. Det var som å møte veggen, sier Are.

– Vi var lamslått. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, legger Gerd til.

Regress

Forsikringsselskapet hevdet årsaken til at huset sank kunne være dårlig fundamentering.

– De prøvde først å sope det bort. Først da vi ringte for tredje gang traff vi på en utrolig hyggelig og omtenksom saksbehandler, som lyttet på oss, og som sa at dette helt klart var en sak for dem. Etter det vi har forstått vil forsikringsselskapet rette regress mot kommunen nå, sier de.

Må dekke selv

Men, dersom ikke noe gjøres for å rette opp problemene og regnværet kommer neste sommer, så får ekteparet et kjempeproblem.

– Forsikringsselskapet har gitt klar beskjed om at de ikke dekker noe neste gang. Dermed risikerer vi å bli sittende med en kjemperegning. Det har vi ingen mulighet til å betale. Alternativet for oss blir å gå til rettssak mot kommunen. De har ansvaret for at rørene er i god nok stand til å ta unna alt av vann, og det gjør de ikke på Holtenjordet, sier Are og Gerd Danielsen.

Ber om hjelp

– Dersom dette skjer igjen, så faller alle garantier bort. Det er ingen slingringsmonn for vår del. Derfor ber vi om at kommunen ser på dette snarest, og at de får gjort noe med problemet, sier de, og legger til:

– Kommunen skal bygge både badeland og kino, men å rette skavankene som finnes blant annet i rørledningene, det klarer de ikke.