Det viser en fersk meningsmåling Sentio research har gjort for Altaposten.

I det politiske miljøet forklares tallene med at Ap har hatt en valgkamp i fylkets befolkningssenter som nærmer seg katastrofe. Partiet synes å ha kommet på kollisjonskurs med velgerne i helt sentrale valgkamptema. Målingen som omfatter 500 spurte i Finnmark gir Ap 36,6 prosents oppslutning, en nedgang i forhold til siste valg på 8,8 prosentpoeng.

– En behøver ikke være rakettforsker for å forstå at utspillet til styreleder i Helse Finnmark, om at han er lei maset om bedre helsetilbud fra befolkningen i Alta, ikke gir  oss særlig drahjelp  i valgkampen. Bedre blir det ikke når holdningen i tillegg støttes opp av vår stortingsrepresentant  og leder i Finnmark Ap Ingalill Olsen, sier Hilde Søraa, sentral i Alta Ap, jordmor og en tidligere svært aktiv forkjemper for både fødeavdeling og sykehus til Alta.

Vanskelig å forklare

I går gjorde hun en jobb for Ap på partiets stand på Alta videregående skole. Hennes budskap var klart til alle som spurte om hva Ap gjør for Alta.  Svaret fra Søraa er at det viktigste nå er de store linjene i politikken. Hindre privatisering innen helse og skole, sørge for elevplasser og prioritere fellesskapets løsninger i stedet for milliarder i skattelette til de rikeste.

– La oss sørge for at vi har et styre av landet der offentlige tilbud og felleskapet prioriteres. Så får vi fortsette kampen for at Alta skal få et grunnlag for utvikling og et tjenestetilbud som er tilpasset at vi er den største byen i Finnmark, klargjør Søraa.

Ikke uventet

Andrekandidat Kåre Simensen vil ikke kommentere at verken partikameraten som er styreleder i Helse Finnmark, eller tredjekandidat Ingalill Olsen, ikke forstår altaværingenes kamp for fødeavdeling og bedre helsetjenester.

– Jeg er langt på vei enig med Ingalill i hennes beskrivelse av at vi snakker ned helsetilbudet i Alta. Det kan og skal likevel  bli bedre, og det vil også Ap bidra til, påpeker Simensen.

Ikke katastrofe

Han peker på at Ap gjorde et godt valg både i Alta og resten av Finnmark for fire år tilbake. Når meningsmålingen tilsier at partiet har tapt en av fem velgere, deler han en oppfatning av at forklaringen ligger i Alta.

– Min bønn til alle er å se at dette valget er mye mer enn en enkelt sak; sykehus eller ikke sykehus til Alta. Det er en kamp om retningen på det norske samfunn. Det kan få enorm betydning for alt fra elever, bønder, pleietrengende og andre som har behov for fellesskapets solidaritet, slår Simensen fast.

Han synes at resultatet i målingen er bedre enn fryktet. Nå satser han alt på å snu stemningen både i Alta og resten av Finnmark for å bringe partiet opp mot 40 prosent i valget.

Les mer om målingen i Altapostens papirutgave tirsdag!