I forbindelse med premieren på filmen «La elva leve» har Naturvernforbundet i Finnmark, Álltá Sámiid Searvi og Alta bibliotek tatt initiativet til en uformell samling før filmen. Det hele skjer på Alta bibliotek.

– Her møtes både folk som hadde tilknytning til Alta-aksjonen, som har et forhold til det filmen tar opp eller bare er nysgjerrige og har lyst til å bli kjent med temaene, sier Leif Gøran Wasskog, leder i Naturvernforbundet i Finnmark.

Det felles arrangementet har de kalt «Sofasamtale og kaffeslabberas (Ellos eatnu - La elva leve)».

– Vi lager en litt uformell debatt på biblioteket. Det blir litt refleksjoner, der folk som har vært med på Alta-aksjonen blir med. Mange av de som vil se filmen, var ikke engang født på den tida, og ser kanskje litt annerledes på dette enn man gjorde da. Dette var en brytningstid, og mye skjedde i etterkant, både med Sametinget og Sameloven, forteller han.

Her vil blant annet Kjell Derås, sentralstyremedlem i Naturvernforbundet, delta. Han var også med under Alta-aksjonen. Det står mer om dette under Facebook-arrangementet deres.

Vil lage en sosial ramme

Naturvernforbundet ønsker å ha litt ekstra fokus på tematikken i filmen, ved å lage en sosial, uformell ramme rundt filmpremieren.

– Enten en bruker det som en opptakt til kveldens filmpremiere, eller ikke har fått billett, er man hjertelig velkommen, sier Wasskog.

– Vi merker jo at mange er opptatt av det som skjedde den gangen. Vi ser det også på hvor mange som besøker museet og utstillinga der, at folk er opptatt av det, sier Wasskog.

Han viser til hvordan Alta-aksjonen splitta bygda i 1980, og satte dype spor i sin tid.

Leif Gøran Wasskog inviterer til sofasamtale og kaffeslaberas i anledning til premieren på «La elva leve». Foto: Trond Arvid Alund