– Jeg er skuffet over å ha tapt kampen om å være partiets ordførerkandidat i Alta, men vil svare ja dersom forespørselen kommer fra fylkespartiet om å være partiets fylkesordførerkandidat. Bjørn har imidlertid ikke lagt skjul på at han ønsker også topplassen på fylkestingslista, sier leder i Alta Frp, Claus Jørstad.

Ikke overrasket

I går kveld veide Alta Frp Jørstad opp mot Bjørn Odden. Vekta bikket til klar fordel for Odden. Frp går derfor inn i det kommende valgåret med Bjørn Odden som partiets ordførerkandidat.

– Klart at Frp har reelle muligheter til å få ordføreren i Alta. Nå må vi gå ut til velgerne å be om tillit til både Frp og Bjørn, så får vi se hva velgerne svarer, sier Claus Jørstad, som til tross for seks stemmers overvekt i favør av Bjørn Odden i den politiske holmgangen ikke er en nedbrutt mann i dag.

– Jeg takler skuffelsen. Det kom ikke som noen bombe at Bjørn har mange støttespillere i Alta Frp, fastholder Claus.

Ikke tilgjengelig

Dagen etter at Bjørn Odden nå har ryddet alle utfordrere til side, og igjen framstår som Alta Frps sterke mann, har han ikke vært tilgjengelig for media. Til tross for en rekke forsøk på å nå Odden over mobiltelefonen har vi ikke lyktes.

Det som er klart etter gårsdagens maktdemonstrasjon er at Bjørn Odden har en helt unik posisjon i partiet. Og posisjonen synes nær umulig å rokke ved.

Partieier

– Når du i din spørsmålsstilling konstaterer at Bjørn har byd opp Alta Frp nærmest alene, aksepterer jeg ikke spørsmålet. Det er mange som har æren for at Alta Frp er blitt det partiet det er blitt. Kanskje ligger æren først og fremst hos personer som ikke har vært like opptatt av å søke omtale i media, sier Jørstad og legger til:

– Men Bjørn har vært med lenge, og sånn sett blir kanskje Alta Frp hans parti. Jeg aksepterer at det er makta som rår.

Måtte avklares

I Frp har den uavklarte maktkampen mellom Claus Jørstad og Bjørn Odden skapt en situasjon som partiet ikke kunne leve med. Utgangspunktet for partiet var at nominasjonen skulle utsettes til februar for å få tid til å øke kvinneandelen.

– Vi så at det ikke var mulig å fortsette med en uavklart situasjon om topplassen. Derfor valgte vi å løfte den delen av nominasjonen som har med topplassen til årsmøtet som vi avholdt i går. Resten av nominasjonen tar vi i februar. Da får vi også ei helhetlig liste, forklarer lederen i Alta Frp.

Jobber videre

Selv om Alta Frp sa nei til fornyelse og heller valgte å satse på Oddens rutine, har ikke ungdomskandidaten noen planer om å hoppe av Frp-toget.

– Jeg kjemper for en politikk, ikke kun for egne posisjoner. Derfor håper jeg å være høyt på lista til kommunevalget når vi foretar endelig nominasjon i februar, fastholder Claus Jørstad.

Formannskapsmøte, grunneierne av Aronskogen Foto: Jarle Mjøen