Showet skal handle om gjenreisningstiden etter krigen, basert på avdøde Ivar Thomassens tekster.

Finne Hjem

Det er Alta videregående skole som har fått æren av å stå for årets åpningshow, som hvert år blir besøkt av flere tusen.  I år er forestillingen en hyllest til Finnmark og Ivar Thomassen som gikk bort like før jul.

– Det hele skal handle om 2. verdenskrig, med evakueringen og gjenreisningstiden etter at krigen var over. Ivar skrev flere låter om disse emnene og de skal bære fram i lyset. Jeg vil ikke ta noe ære for å ha laget stykket, men jeg har dramatisert handlingen med Ivars sanger, samt noen tekster, sier Heidi Thomassen, som er dramalærer på Alta videregående skole.

Hun forklarer at Ivars viser skildret Finnmarks natur, kultur og historie, og at åpningsforestillingen «Finne Hjem» er rotfestet i hans visekunst.

– Beskjeden kunstner

Dramalæreren, som var en av kollegaene til Ivar Thomassen i flere år, sier de med «Finne Hjem» håper å løfte Ivars visekunst fram i lyset.

– Han var en veldig beskjeden mann som ikke ville være i rampelyset. Da blir det vår oppgave å løfte fram hans flotte visekunst. Han er jo Alta svar på Alf Prøysen, påpeker hun.

Likte ideen

Åpningsforestillingen skal også i år fremføres to ganger.

– Jeg har hatt en ide om å lage dette stykket i lang tid og for omlag ett år siden fortalte jeg om ideen til Ivar, som han likte veldig godt. Dessverre får han ikke oppleve det ferdige resultatet, sier hun.

Forestillingen handler kort fortalt om oppbygginga av Finnmark etter krigen, om å ha mistet alt, men likevel ha pågangsmot og håp om å bygge et hjem, en hjemplass og et samfunn.

– Det varer kun i 25 minutter, og med såpass lite tid, blir det naturlig nok ikke plass til så mye, men stykket inneholder noen tekster, sammen med de fire låtene som er ført i pennen av Ivar, som vi nå skal hedre stort,  sier dramalæreren.

– Stor ærbødighet

Låtene skal arrangeres av Svein Hugo Sørensen som er musikklærer  ved Alta videregående skole.

– Jeg og Ivar var kolleger i mange år og jeg har faktisk kjent han siden 1973, så vi var veldig gode kompiser. Jeg var også produsent på hans plate «Attmed havet» som han ga ut i 2003, så jeg kjenner låtene hans veldig godt. Jeg skal arrangere dem så nært opptil originalen som mulig, og i disse dager skal vi i spille låtene på nytt med nye unge stemmer. Vi skulle gjerne spilt dem live, men å spille på instrumenter live i minusgrader, det lar seg dessverre ikke gjøre, sier Sørensen.

– Jeg gjør denne jobben med stor ærbødighet, avrunder han.