– Jeg har godt nytt til mange bedrifter. Jeg har fått gehør hos EU og ESA, for å legge en ny forståelse til grunn for å vurdere verdien til norske bedrifter, sier Trygve Slagsvold Vedum på telefon fra Brüssel.

Han er nå på vei hjem, med gode nyheter i kofferten, og lovnader om å se på hele EU-regelverket som omtaler bedrifter i økonomiske vansker og ulovlig statsstøtte, som har slått så feil ut for norske bedrifter med differensiert arbeidsgiveravgift.

– Jeg er glad for at gode argumenter og sunn fornuft har nådd frem, men fortsatt kan det bli krevende for noen bedrifter som ikke vil bli definert som levedyktige, sier Vedum.

– Jeg må få berømme dere i Alta som har stått på, vist til hvordan dette har slått så skjevt ut, også i den norske fortolkningen, sier han.

Nå vil han straks gå igang med å informere skatteetaten om hvordan de skal håndtere saken.

– Betyr det at skatteetaten også kan se på den reelle verdien?

– Ja, det vil skatteetaten få beskjed om. Jeg vil sende ut brev til skatteetaten i neste uke, og be dem gå gjennom alle sakene på nytt, sier Vedum.

Ny forståelse for bærekraftige bedrifter

Han vil be skatteetaten legge en ny forståelse til grunn for om det er en bærekraftig bedrift eller ikke.

– Og det var derfor jeg reiste ned hit i november, først og fremst for å få frem hvor urimelig dette er. Jeg opplevde da at det var gehør for at det slo urimelig ut. De hadde forståelse for det. Jeg har hatt god kontakt med ESA etter det møtet, og i dag landet det!

Norges finansministers fikk gehør for konkrete løsningsforslag, og at den forståelsen for selskapers verdier kan legges til grunn.

Da kan bedriftene velge om de vil bruke den samme regnskapsmetoden som EU legger til grunn, eller om man skal se på formuesverdien til bedriften.

ESA støtter Norges forslag til vurdering av selskapers verdier

I pressemeldingen heter det at EFTAs overvåkningsorgan ESA støtter Norges forslag til en tolkning av reglene om statsstøtte som vil hjelpe selskaper som anses for å være i økonomiske vanskeligheter.

Regjeringen har jobbet med denne saken over tid, med mål om å finne en løsning for levedyktige bedrifter som har fått varsel om innbetaling av ekstra arbeidsgiveravgift som en følge av regelverket for støtte til selskaper som anses å være i økonomiske vanskeligheter. Dagens møte med ESA er en oppfølging av møtet som ble avholdt mellom ESA og finansministeren i Brussel i november i fjor.

- Dette er gode nyheter for mange norske bedrifter. Norge har fått gjennomslag for vårt forslag til løsning etter en god dialog med ESA. Dette er en løsning som bedre sikrer norske interesser. Jeg mener dagens regler har hatt klare uheldige utslag, og rammet flere bedrifter enn formålet med reglene la opp til. Løsningen vi nå får på plass betyr mye for å sikre næringsaktivitet og bedrifter i hele landet, sier finansministeren, i pressemeldingen.

ESA mener de har funnet en god løsning:

– Vi har i dag hatt et godt møte med finansministeren hvor vi fikk diskutert flere sider ved statsstøtteregelverket. Gjennom den konstruktive dialogen vi har hatt i dag, men og i tidligere møter, mener vi å ha funnet en løsning som er i samsvar med EØS-avtalen og gjeldende regler for statsstøtte, sier ESA President Arne Røksund i pressemeldingen.

Dagens regler sier at selskaper som etter reglene anses for å være i økonomiske vanskeligheter, i utgangspunktet ikke kan motta statsstøtte. Vurderingen av om foretaket er i økonomiske vanskeligheter, bygger på økonomiske verdier som fremgår av regnskapet. Forbudet har blant annet betydning for ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Saken vil derfor kunne få betydning for bedrifter som ligger i soner med lavere eller ingen arbeidsgiveravgift.

Den foreslåtte løsningen som ESA har gitt sin støtte til, betyr at vurderingen av om et foretak er i økonomiske vanskeligheter kan bygge på andre verdier enn de som følger av de avlagte regnskapene. Selskapene gis nå mulighet til å synliggjøre merverdier basert på andre regnskapsstandarder enn de selskapet har benyttet. Selskapene kan også velge å legge skattemessige formuesverdier til grunn.

Vil hjelpe mange, men ikke alle

Denne løsningen vil først og fremst hjelpe bedrifter som faktisk ikke er i vanskeligheter. Det vil hjelpe mange, men det vil selvfølgelig fortsatt kunne være bedrifter som faktisk er i vanskeligheter og treffes av forbudet mot statsstøtte. Med denne endringen vil bedrifter som har fått skattekrav for arbeidsgiveravgift få slettet de nåværende varslene om krav.

– Det vil hjelpe mange bedrifter, men det vil være noen bedrifter som ikke defineres som bærekraftig. Men nå blir det i hvert fall en ny gjennomgang, og de får et valg. Dette vil bli klargjort i det brevet som går ut. Det er det som er viktig for oss – med våre regnskapsregler fremstår verdiene som mindre enn de reelt sett er. Vi må ha de reelle verdiene i bildet, sier han.

Nye møter med EU-kommisær for konkurranse

I tillegg til ESA møtte finansministeren EUs konkurransekommisær Margrethe Vestager. Målet er å påvirke hvordan disse reglene utformes fremover. De vil da se særlig på oppstartsbedrifter, da det ofte tar en tid for å bygge seg opp verdier. - Her vil jeg ta en ny runde for å få unntaksregler for oppstartsbedrifter.

– Og så snakket med Vestager i dag, om at vi skal se på hele regelverket, sier han til slutt.