- Jeg nekter faktisk å tro at dette er godkjent av bygningsmyndighetene i kommunen, sier Bakken.

Reagerer på estetikken

Han mener det estetiske er sterkt kritikkverdig.

- Det er jo et tilnærmet lagerbygg, hvor du nesten kan lagre hva som helst. Dette er jo overhodet ikke gjennomført. Hvor bygningsmyndighetene har vært oppi dette, vet jeg ikke, sier Geir Ove Bakken (Ap) om frimurernes skandalebygg i Kaiskuru. Bygget ble i går slaktet av naboer og fagfolk.

Den tidligere ordføreren peker på at det antydes fra kommunen at her har man latt seg presse, og man lar seg presse mer av noen enn av andre.

- Det tenker jeg mitt om. Og så tenker nok vanlige folk rundt omkring, hva er det egentlig som skjer hvis man lar seg presse. Jeg har ikke lyst å kommentere så mye rundt det, men det skal ikke være forskjell på Kong Salamo og Jørgen Hattemaker, understreker Bakken.

Synd på naboene

Han synes også synd på de nærmeste naboene.

- Dette øker i alle fall ikke verdien på området, sier Bakken.

Ap-politikeren mener det er trasig at dette kommer inn i det flotte boligområdet i Kaiskuru, som er bygget opp siden 1970-tallet.

- Førsteinntrykket mitt er jo at dette er en byggeskikk som vi ikke kan være bekjent av. Jeg tror at vanlige folk vil stille spørsmålet, «hva er det egentlig som foregår i Alta kommune», dersom et bygg som bygges på denne måten er godkjent, sier Bakken.

Frimurerlosjen står som byggherre av bygget. Bakken mener de selv burde tatt grep i denne saken.

- Jeg kan ikke skjønne at frimurerlosjen med så mye ressurssterke mennesker, med Jan Ivar Alsén i spissen, kan være bekjent av dette. Når du ser dette bygget, er det et sett regler for noen, og et sett for andre. Det er det god grunn til å stille spørsmål om. Det er bare en uke siden vi var veldig stolte og fornøyde i kommunestyret og delte ut byggeskikkprisen. Jeg stiller spørsmål ved verdien av å sitte i en byggeskikkskomite når man gjennomfører slike prosjekter som dette, fastholder politikeren.

Går videre med saken

Nå går han videre med saken, og tar den opp til politisk behandling.

- Jeg kommer til å ta opp denne saken i planutvalget, og jeg håper virkelig at ordføreren nå tar tak i dette, og at vi får en grundig redegjørelse til planutvalget, for dette her kan vi faktisk ikke være bekjent av. For alle som bor i Kaiskuru er dette inngangsporten, fastholder Bakken.

Hør intervjuet med Geir Ove Bakken i vinduet til høyre for saken!

Han mener kolossen i innkjøringen til Kaiskuru minner lite om det flotte området som det engang var.

- Vi har hatt en flott butikk her tidligere, og dette minner ikke meg om den lille flotte butikken vi hadde, som tross alt kunne minne om litt arkitektur. Og vi ønsker jo byggeskikk i Alta. Dette er ikke noe byggeskikk, tordner den tidligere ordføreren.

Tilbake til planutvalget

- Kommunen må gå igjennom dette, og vi må få en redegjørelse til planutvalget. Jeg nekter faktisk å tro at dette er godkjent av bygningsmyndighetene i kommunen, for hvis det er det, og folk ser det, så vil sikkert mange stille spørsmål om hvorfor de ikke fikk godkjent sitt eget bygg, hvis dette er godkjent av Alta kommune, og enda på en slik plass, legger han til.

- Dersom det viser seg at det er blitt brutt regler, hva kan man kreve?

- Da må det rives og det må bygges om. Det er en sak for byggesaksavdelingen, men det er også viktig at politikerne legger en list her. Vi har faktisk forventninger, og de viste vi gjennom byggeskikksprisen i kommunen.

Begrunnelsen fra losjen om at de ikke kan ha dagslys inn i salene sine, synes ikke Bakken er noe som bør tas hensyn til.

- Jeg nekter å tro at det er noe godt argument. Jeg tror det finnes frimurerbygg rundt i Norge som er flotte. Hvis Alsén & Co er bekjent av dette, må jeg si at jeg er storveis overrasket. Det finnes mange ressurssterke og flinke folk i Frimurerlosjen, som jeg er overbevisst om ikke ønsker dette.