Den internasjonalt anerkjente kunstneren Svein Flygari Johansen, gleder seg stort til å stille ut flere verk på Alta museum og i Alta kunstforening sine lokaler. Fredag åpner utstillingen.

Inspirert av Alta

– Jeg har per i dag bodd akkurat ett år i Alta etter at jeg flytta hjem fra London, så det blir et slags jubileum for meg også, ler  Flygari Johansen, som er den første kunstneren som stiller ut i forbindelse med  Alta kunstforening sitt 50-års jubileum.

– Inneholder kunsten din mye inspirasjon fra Alta?

– Selvsagt. Jeg er oppvokst her og veldig mange av mine installasjoner inneholder for eksempel elementer med vann. Det tror jeg kommer av at jeg er en ihuga fluefisker, hvert år er jeg minst en måned på vidda med fluestanga.

– Da jeg studerte for kunst mange år siden fant jeg også fort ut at jeg har lite til felles med kunstnere fra Middelhavet, som det oftest foreleses om. Jeg fant derfor ut at jeg ville gjøre mine egne ting og gå mine egne veier, basert på min bakgrunn.

– Så kunsten din har en slags Alta-identitet?

– Det er et ord som jeg ikke er så glad i. Det handler mer om tilhørighet, som for meg er en mer riktig beskrivelse. Ofte snakker man om identitet, men det er ikke et godt uttrykk. Det er for eksempel ikke så lett å si noe om hva som er en typisk «Alta-identitet» i dag, om man kan si det slik. Vi ser jo mer på TV enn vi er sammen. Kulturen og verden er i utvikling og det er når folk møter andre folk fra andre kulturer at det skjer en utvikling. Slik utvikling skal vi favne om og ikke være redd for, mener kunstneren.

Lydmaler miljøet

Et av verkene han skal stille ut har fått tittelen « Nature Reacting on you Reacting on Nature» som tar for seg  Al Gore sin tale på Bali i 2007 under FNs klimakonferanse.

– Gore sin tale om miljø har jeg tatt et steg videre. Denne talen bruker jeg som underlag til en rekke naturbilder. Det betyr at installasjonen kan forstås slik at naturen snakker til deg. Bildene som vises er tatt i Alta, og disse styrer styrken på talen til Gore. Det betyr kort fortalt at under høye fjelltopper så blir lyden sterk, mens du hører så vidt hva han sier når det kommer bilder med lave fjelltopper, så på en måte styrer naturen talen om miljø, forklarer Flygari Johansen.

– Tolk selv

Han påpeker at det er opp til publikum selv å tolke kunstverkene.

– Jeg vil helst ikke fortelle så mye om mine egne tanker bak installasjonene. Håpet er at publikum selv skal begynne å tenke, og i så måte få en eller flere refleksjoner.

– Viktig sosial funksjon

Han har også i det siste fulgt litt med på debatten om at Alta kommune i disse dager skal bestemme hvor mye de skal bruke på kjøp/investeringer i kunst i nye bygg. Han oppfordrer politikerne til å investere i kvalitetskunst.

– Det er fint hvis kommunen bruker penger på kunst i nye bygg. Jeg råder dem ikke til å bare kjøpe inn kunst som bare plasseres der for å dekke til de hvite veggene, men at de bruker litt tid på å samtale med kunstnere og arkitekter, som sammen kan utvikle kunsten slik at den blir tilpasset bygningene. Kunst har jo en viktig sosial funksjon, som ofte skal få deg til å tenke og utvikle deg som menneske, sier den anerkjente kunstneren.