Oppdatert

Politiet vurderer om drapene på Kongsberg var terror

Fem personer er drept, mens to er skadd. 37 år gammel statsborger er siktet.

Flere ambulanser rykket ut til Kongsberg sentrum etter en alvorlig hendelse onsdag kveld.   Foto: Joakim Fjeldli, NTB

nyheter

Flere personer ble drept og flere skadd av en mann med pil og bue på Kongsberg. Politiet tror han handlet alene og vurderer om det er en terrorhandling.

På en pressebrifing klokken 23.15 sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, at fem personer er drept. To skal være skadd, den ene en politimann.


Politiet i hele landet bevæpnet

Politiet har besluttet midlertidig bevæpning, opplyser PolitidirektoratetID: 17753004

 

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas. Politiet jobbet onsdag kveld med å varsle de pårørende.

I løpet av natta blir det opplyst at det er en 37 år gammel mann er siktet for drapene på fem personer på Kongsberg. Mannen er dansk statsborger, men bosatt i Kongsberg, opplyser politiet.

Aas bekreftet i går kveld at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Litt senere ble han pågrepet. Ingen politifolk ble skadd i konfrontasjonen, sier Aas.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

Det startet med at politiet fikk flere meldinger klokken 18.13 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

Statsminister Erna Solberg sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted i Kongsberg.

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse klokken 22.45 onsdag kveld.

– Hendelsene ryster oss, sier Solberg. Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre er informert og briefet om det som har skjedd.