Advarer mot vaksine­svindel: Nei, du skal ikke betale for vaksinering

Til nå har 171.908 personer har fått første dose av koronavaksinen, men bare 44.092 har fått dose nummer to. Foto: Lise Åserud / NTB  Foto: Lise Åserud

nyheter

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gått ut med et varsel til fylker, kommuner, helsesektoren og DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Her fremgår det at de anser at det er fare for svindel knyttet til vaksinering.

Det har etter hva Alta kommune vet ikke vært tilfeller i Alta, men de ber folk være obs på at dette kan forekomme.

Som tidligere omtalt ringer kommunen til alle som skal få tilbud om vaksine. Dette arbeidet er det Alta kommunes helseadministrasjon som gjør.


Oppdatert 29. juni klokka 09.15:

Disse får tilbud om vaksine i Alta nå

Neste uke starter vaksineringen av personer mellom 18-24 og 40-44 år.


– Ingen av de eldre eller folk i risikogruppen trenger å bestille time til å ta vaksinen, påpeker kommunen, og understreker at de ringer ut til folk:

– Vi sender ikke SMS, e-post og tar ikke kontakt via sosiale medier.

Får du en forespørsel om forhåndsbetaling, bør alle varselklokker ringe:

– Vaksinen er gratis, og det vil derfor aldri være aktuelt med forhåndsbetaling, understreker kommunen.

Slik vil de trolig prøve seg

Hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet er svindlernes forventede metoder listet opp:

  • Svindlere vil trolig tilby tidlig vaksinasjon hvis du betaler på forhånd, kanskje forklart med at pasienten selv må dekke en egenandel.
  • Man må regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus
  • Vi kommer også til å se mer tradisjonelle motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm), blant annet for å kunne drive utpressing av offeret senere.