Sannhetskommisjonen utsetter møter i Kautokeino

Kommisjonen utsetter møtene grunnet økte smittetall og restriksjoner i Norge.

(Illustrasjonsbilde) Dagfinn Høybråten under et møte i Børselv med Sannhets- og forsoningskommisjonen.   Foto: Sannhets- og forsoningskommisjonen

nyheter

Sannhetskommisjonen utsetter januars møte i Kautokeino til den 12. og 13. oktober senere i år. Det går frem av en pressemelding gitt ut mandag.

– Hele kommisjonen hadde sett frem til å komme til Kautokeino i januar. Nå lar det seg ikke gjøre på grunn av økte smittetall og medfølgende restriksjoner i Norge. Kommisjonen har derfor bestemt å utsette møtet til høsten, sier Dagfinn Høybråten.

Håper på forståelse

Sannhets- og forsoningskommisjonen gransker fornorskningspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Møtet i Kautokeino var planlagt å gjennomføres den 29.01.2021, men må nå på grunn av økt smitte og restriksjoner utsettes.

– Kommisjonen hadde både planlagt intervju med personer som har opplevd fornorskning og møter med aktører som har informasjon om hvordan fornorskning har påvirket samer og samiske samfunn. Treffene er viktige for kommisjonens gransking, men siden de ikke lar seg gjennomføre har kommisjonen valgt å utsette møtet. Vi håper på forståelse for denne avgjørelsen, fortsetter Høybråten.

Selv om møtene nå utsettes vil det fortsatt være mulig å formidle innspill og historier til kommisjonen – uavhengig av utsettelsen, heter det videre.

– Vi ser fram til møtene i Kautokeino i oktober, avslutter Høybråten.