– Alle bør ha en plan i tilfelle brann

Mange småbarnsforeldre er i villrede når brannalarmen går.

Roger Thorsen mener det er viktig å ha en plan hvis uhellet er ute.  Foto: Bjarne Krogstad

nyheter

– Vi har i mange år hatt fokus på å ha brannøvelser hjemme, og at alle bør ha en plan på hva man skal gjøre i tilfelle brann. Det er ikke uten grunn, forklarer Roger Thorsen, som er leder for forebyggende arbeid i Alta brannvesen.

Blir kaotisk og dramatisk

Når det begynner å brenne står nær halvparten av småbarnsforeldrene uten noen plan for å få barna i sikkerhet, viser ny undersøkelse i anledning den nasjonale brannvernsuka.

Om man blir rammet av en omfattende brann blir det hele veldig kaotisk og dramatisk, og det kan være vanskelig å få oversikt over om alle har kommet seg trygt ut.

– Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, påpeker Thorsen.

Ikke åpen brannstasjon

Høsten markerer inngangen til en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker, blant annet som følge av økt strømforbruk og mer bruk av levende lys.

– Normalt ville vi under Brannvernuka invitert små og store til åpen brannstasjon her i vårt område. Men av smittevernhensyn blir det dessverre ikke slik i år. Vi vil derfor understreke viktigheten av at folk engasjerer seg på hjemmebane, og tar dette med brannsikkerhet på alvor hjemme i egen bolig, sier Thorsen.

Markering blir det likevel:

– Vi inviterer alle barn til en digital åpen brannstasjon på Facebook og YouTube med Brannbamsen Bjørnis som vert. I sendingen lørdag 19.9. kl. 1100, blir det innslag fra flere brannstasjoner i Norge der seerne får være med på slokkeøvelse, redning fra stigebil, teste ut brannslanger og mye annet gøy, opplyser han.