– Har plikt til å hjelpe et skadet dyr

Hva gjør du når en måse ligger skadet på fortauet?

SKADET: Måseungen som falt av taket, måseungen var så skadet at den måtte bli avlivet.   Foto: privat

nyheter

Tirsdag formiddag falt en måse av taket i Alta sentrum. De ansatte ved Accountor handlet.

– Måseungen falt fra taket, og vi skjønte ganske fort at det skjedde noe, fordi det ble så mye styr med alle de andre måsene som er her. Vi var først veldig usikre på hva vi skulle gjøre, så vi endte opp med å ringe politiet for å spørre om råd. De satt oss da over til viltnemnda hentet måseungen, forteller daglig leder Beathe Pettersen ved regnskapskontoret.

Reglene

Mats Vicente Pedersen Thomassen er med i ettersøksringen for skadet vilt i Alta Kommune, og forteller at det er noen som ikke vet hva de skal foreta seg i en slik situasjon.

– Dersom du kommer over et dyr som er åpenbart skadet, sykt eller hjelpesløst, så har du etter dyrevelferdsloven plikt til å hjelpe, forteller han.

Dersom dyret åpenbart har et hjem, som for eksempel katter og hunder, skal man ringe politiet dersom dyret ikke har halsbånd med telefonnummer på.

– For dyr som ikke er hjemløse, så har dyreeieren plikt til å sørge for forsvarlig behandling eller avlivning dersom dyret blir sykt eller skadet, forteller han.

Vetrinær får kompensasjon

Mange velger å ikke ta med skadde, ville smådyr som fugler til veterinær i frykt for å bli sittende igjen med regningen, ifølge Thomassen er ikke det noe folk skal bekymre seg for.

– For viltlevende smådyr som fugler og mus så er ofte den beste hjelpen å avlive dyret raskt og humant. Dersom du ikke har kunnskap eller evne til å gjøre dette selv, så kan en veterinær behandle dyret uten noen kostnad for deg. Veterinæren får økonomisk komsensasjon fra staten for å yte nødhjelp til ville og eierløse dyr.

Thomassen oppfordrer alle som kommer over skadet storvilt om å ta kontakt med viltnemnda.

– Dersom du kommer over skadet eller sykt storvilt, så er dette en sak for viltnemnda. Som storvilt så regnes alle hjortedyr, villsvin, moskusfe, ulv, jerv og gaupe. Da ringer du politiet på telefon 02800 også setter de deg over til viltnemnda i din kommune, forteller han.

Samtidig så understreker Thomassen, at dersom man er usikker, så burde man spørre noen som kan, eller ringe politiet.