Evakuerer bosatte i området av frykt for nye ras

Redningshelikopter og redningsskøyte leter etter folk: – Ei hytte for på havet mens vi snakket med melderen.

Redningstjenesten leter etter eventuelle folk i sjøen etter et stort jordskred i Kråkenes utenfor Talvik.   Foto: Hanne Larsen

nyheter

Et 400-500 meter langt og 30 meter høyt ras førte til at flere bygninger og kjøretøy ble feid på havet på Kråknes rundt kvart på fire onsdag ettermiddag.

Altapostens reporter på stedet Hanne Larsen talte litt før klokka 16 tre bygninger og ei campingvogn som lå i havet nedenfor Kråknes:

– Det ligger et større bygg, trolig et bolighus, ei hytte og det som enten må være et naust eller ei hytte. I tillegg er ei campingvogn på havet. Det ligger også masse skrot, søppel og materialer i havet nå. Dette er blitt feid sikkert 100 meter ut på havet, sier Larsen.

Både redningspersonell, pressefolk og forbipasserende er på stedet nå.  Foto: Hanne Larsen

Flere publikummere var kommet til stedet da Altaposten var der.

– Jeg ser rasstedet fra hvor jeg står, og ser at raset er kommet fra høyt oppe. Det står flere bygninger på kanten av rasstedet. Disse er det fare for at kan rase ut, sier Larsen.


Redningsskøyta RS Vekteren ble dirigert til stedet for å drive søk og eventuelt redning. Alta Brannvesen satte og en RIB på vannet for å kunne søke gjennom området fra sjøsiden.

– De skal ut for å inspisere området fra sjøsiden, sa redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Altaposten i 16.15-tiden.

Redningsmannskapene fra Alta brann- og redningskorps dro fra Kårknes for å sjekke sjøsiden etter raset.  Foto: Hanne Larsen

En hund som sto i en hundegård ble tatt av raset. Hunden berget seg i land på egenhånd.

Informasjon man tidlig fikk tydet på at det ikke befant seg noen i bygningene da raset skjedde. Det er i skrivende stund ikke gjort funn av personer.

– Men likevel så er dette dramatisk. Ei hytte for på havet mens vi snakket med melderen, sa Carlsen.

Når Altaposten tar kontakt noe senere, rundt klokka 17, opplyser Carlsen at de like etter at Altaposten ringte ble kontaktet av politiet og bedt om å bistå fra luften.

– Vi har sendt et redningshelikopter til stedet, som nå driver søk etter personer. Politiet tror ikke det var noen personer som er tatt av raset, men de ønsket å være på den sikre siden.

Kvikkleireskred

Distriktsingeniør Anders Bjordal i NVE er på stedet, og forteller at NVE er i gang med undersøkelser av rasområdet.

– Det er et kvikkleireskred som har gått her. Det er en veldig lang og høy raskant, med små avskallinger der det raser i toppen. Flere etter-ras har gått utover ettermiddagen her, sier Bjordal.

Faren for flere ras gjorde at politiet litt før klokka 18 valgte å evakuere to personer bosatt i en bolig i nærheten av rasområdet, skriver VG.

– Vi har ennå ikke turt å gå inn i raset og har derfor ikke oversikt ennå. Det har gått et nytt skred etter det første, og vi er fremdeles usikre på skredfaren i forhold til å sende inn mannskaper, sier politiets operasjonsleder Torfinn Halvari, til VG.

Usikker om rasfare

Alta-ordfører Monica Nielsen sier til Altaposten at raset har skjedd i et område som etter hennes kjennskap ikke er spesielt rasfarlig med tanke på kvikkleireskred. Hun henviser til politiet i forhold til eventuell evakuering av folk i områder utenfor rasområdet.

Operasjonsleder Torfinn Halvari sier til Altaposten at politiet foreløpig må konsentrere seg om området der raset har skjedd:

– Nå er det kun i dette området vi har jobbet opp mot, der en person som befant seg i et hus og en person til er evakuert. Men dette er i samme området som raset har skjedd. Vi har ikke tatt stilling til områder på utsiden av rasområdet, med tanke på evakuering, sier Halvari.

Han påpeker at politiet ikke sitter på kunnskap knyttet til hvilke områder som er spesielt rasfarlige.

– For oss blir dette gjetting. Vi har ikke kompetanse, men koordinerer innsatsen etter at noe har skjedd. Det er NVE som sammen med kommunens beredskapsteam må vurdere hva som bør gjøres i en slik situasjon, sier Halvari.

Til Altaposten sier NVEs Anders Bjordal at det ikke ligger an til en større evakuering av andre boliger.

– Nei, det blir ikke aktuelt på nåværende tidspunkt, sier Bjordal, før han blir avbrutt.