Fôrfabrikken i Øksfjord havnet i koronakrise: -Alt som kunne gått galt, gikk bra

Da montører som skulle foreta en større oppgradering ble koronafast i Danmark, begynte det å spøke for fôrfabrikken i Øksfjord.

Da Polarfeed i Øksfjord havnet i trøbbel på grunn av koronafaste montører, tok selskapets egne folk affære.   Foto: Arkiv

nyheter

Innreiseforbudet til Norge ble innført akkurat da en gruppe danske teknikere skulle reise til Finnmark for en større oppgradering av Polarfeeds fôrfabrikk. I Øksfjord sto fabrikkpersonalet med åtte trailerlass med teknisk utstyr, ingen montører og ekstremt dårlig tid.

Alt var nøye planlagt, unntatt koronakrisen

Oppgraderingen ved fabrikken som produserer fôr under merkenavnet Polarfeed hadde vært planlagt lenge før noen hadde hørt om Covid-19, og besto i hovedsak av innstallering av en ny tørke.

-Vi hadde kjørt fabrikken for full kapasitet, døgnet rundt i månedsvis for å både tilfredsstille løpende leveranser og samtidig prøve å bygge opp et lager for den planlagte byggeperioden. Tidskjemaet var stramt, og operasjonen planlagt ned til minste detalj for å sikre god nok tid for montering og tilstrekkelig testkjøring etter monteringen. Det vi ikke hadde planlagt for var at montørene ble sittende koronafaste i Danmark, sier administrativ leder ved fabrikken, Sigvald Kristensen.

Avlyste påskeferien

Likevel. Ved hovedkontoret på Leknes sitter COO Fiskefôr Håvard Horn i dag og er strålende fornøyd.

-I dag er vi ekstremt lettet, og skylder først og fremst en stor takk til våre egne folk som avlyste alt som luktet av påskeferie for å få oppgraderingen i havn, i samarbeid med dyktige lokale leverandører. Rett over påske begynte testkjøringen, og alt fungerte raskt som det skulle. Nå produserer vi som normalt og har fått en fabrikk med betydelig høyere produksjonskapasitet, sier han.

Polarfeed har bak seg et meget godt år, med utsolgt produksjonskapasitet ved fabrikken i Finnmark. Nå går fabrikken mot en ny høysesong, denne gangen med rom for nye kunder.

-Oppgraderingen har gitt oss en fin volumøkning, og det trengte vi nå. Vi er ekstremt fornøyde med den høye etterspørselen etter fôret vårt, men i lengden er det ikke gøy å måtte si nei til nye kunder, sier Horn.

Fabrikkens nye tørke drives ved hjelp av gass, ikke olje slik den gamle gjorde. Dette senker både kostnader og miljøavtrykk i produksjonen.

-Utgangspunktet vårt er alltid fiskens helse. Vi ønsker ikke å gå på akkord med fiskens ernæringsmessige behov og ser at et godt og balansert fôr betaler seg godt i form av rask vekst og et sluttprodukt med betydelig høyere slaktekvalitet. Det ser vi både i form av innfarging og en fast og fin filéttekstur, sier han.