Har funnet flere risikofaktorer hos pasienter som dør av korona-viruset

Kinesiske forskere mener å ha flere svar.

Illustrasjonsfoto: Ytterligere to personer har fått på vist koronasmitte i Norge.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

Det er forskning.no som skriver at en kinesisk forskergruppe har sett på sykdomsbilde hos korona-pasienter, hvor et av målene har vært å identifisere risikofaktorer hos de som ble alvorlig syke, fremgår det i en ny studie publisert i tidsskriftet The Lancet.

Forskerne kommer videre fram til at noen risikofaktorer kan måles når pasientene legges inn på sykehus, faktorer som kan henge sammen med en større risiko for å dø på sykehuset senere.

forskning.no fremgår det at alder er en viktig faktor. De 54 som døde på de to sykehusene i Wuhan i perioden da undersøkelsen pågikk, hadde en snittalder på 69 år. Sykdommen gikk hardest utover de eldre.Nesten 70 prosent av pasientene som døde hadde andre medisinske problemer i tillegg. Opp mot halvparten hadde høyt blodtrykk, og rundt en tredjedel hadde diabetes. En fjerdedel hadde forskjellige varianter av hjertesykdom.

Pasienter som hadde indikasjoner på blodforgiftning (sepsis) der immunforsvaret overreagerer i møte med infeksjoner, hadde større risiko for å dø på et senere tidspunkt i sykdomsforløpet. Alle som døde av viruset hadde sepsis, skriver nettstedet.


Denne pakken skal berge oss gjennom krisen: – Dette er bare begynnelsen

Kommunene får 250 millioner kroner i krisehjelp, og både skatte- og permitteringsregler endres i regjeringens økonomiske tiltakspakke for koronakrisen. Totalt vil krisepakken koste staten 6,5 milliarder kroner.


Forskerne har og kommet fram til at pasientene var smittsomme lenge. De som døde var i snitt syke i 18 og en halv dag før de mistet livet, og de var smittsomme fram til døden inntraff. For de som ble friske tok det i snitt 20 dager fra sykdommen begynte til de ble utskrevet, men her var det store sprik - fra åtte til 37 dager.


Kutter halve husleia for å hjelpe leietakerne: – Vi ser at de sliter

Leietakere hos Parksenteret og de øvrige eiendommene til Nordlysbyen Eiendom får halv husleie i april.


Dette er uvanlig lenge for en smittsom sykdom, forteller professor ved Universitetet i Bergen og leder ved Influensasenteret, Rebecca Cox, til forskning.no.

– Disse pasientene vil være innlagt på sykehus, men det kan være viktig med tanke på smittevernstiltak å vite at man kan ha virus i systemet i så lang tid.